"Колорадо Аваланч" е новият шампион в Националната хокейна лига (НХЛ) на САЩ и Канада. "Лавината" спечели "Купа Стенли" за първи път от 2001 г., след като детронира първенеца от последните два сезона "Тампа Бей Лайтинг" с 4:2 победи.

Мач №6 бе в Тампа и "Колорадо" го спечели с 2:1, така не позволи седми решителен сблъсък. Тимът водеше в серията с 2:0 и 3:1. А във финала на конференцията си не истави шанс на звездния тим на "Едмънтън Ойлърс" - 4:0. 

Двубоят в Тампа - оказал се последен, започна отлично за домакините, които поведоха с гол на Стивън Стамкос в 4-ата минута. Асистенцияте бе на Ондржей Палат.

"Колорадо" нанесе своя удар във втората третина, когато звездата Нейтън Маккинън изравни, а след това асистира за победното попадение на Артури Лехконен. Вратарят Дарси Кюмпър допринесе за успеха с 22 спасявания.

"Повече от 20 години Колорадо мечтае, желае и работи за този успех. Най-сетне успяхме", не скри радостта си капитанът на победителите Габриел Ландеског.

"Колорадо" печели титлата в НХЛ за трети път в своята история (1996 г., 2001 г. и 2022 г). Успехът бе отпразнуван по улиците на Денвър, хиляди местни фенове излязоха и ликуваха досред нощ (горе).