Полицай е убит при престрелка в района на Елхово, в близост до границата ни с Турция, съобщава Нова тв.

Стрелбата между неизвестни извършители и пограничен патрул е станала в гориста местност снощи. По непотвърдена информация става дума за престрелка с мигранти или трафиканти. Извършителите са избягали.

За инцидента са уведомени турските гранични власти, като е направена среща на линията на държавната граница, с цел установяване и задържане на извършителя. Предполага се, че извършителят е на турска територия. Изпратените наряди не са установили незаконни мигранти в района.

Какво се е случило?

Неизвестен стрелял по наряд на "Гранична полиция" и военнослужещ, който охранява границата в района на село Голям Дервент. Сигналът е подаден около 20:30 ч. вчера.

В резултат на произведените изстрели 30-годишният служител на "Гранична полиция" е починал на място, а служителят на Министерство на отбраната е успял да се оттегли от мястото и не е пострадал. Незабавно към мястото на инцидента са насочени най-близко намиращите се гранични полицаи.

По думите на кметския наместник Иван Франсъзов в село Голям Дервент ежедневно преминават групи с нелегални мигранти. Той каза още, че в селото, в което живеят около 30 души, не са чули изстрели снощи. Преминаващите мигранти са предимно сирийци и афганистанци, каза още той. По негова информация загиналият полицай е от Елхово.

"Мигрантските групи са от по 20-30 души, предимно млади хора от Афганистан и Сирия. Постоянно минават тук през границата и създават суматоха", обясни Франсъзов.

Граничната ограда е в добро състояние, твърди той, но "мигрантският натиск е голям и тях нищо не ги спира".

Пред БНТ коментира шефът на полицейския синдикат СФСМВР Валентин Попов. По думите му полицаите по границата не са добре оборудвани и не било тайна за никого, че имало "бели петна" без покритие. Така патрул от няколко души можело да се натъкне на големи мигрантски групи от по 30, 40 души - без да може да даде отпор.

Бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов също коментира случая. “Работата по границата никога не би могла да приключи. Трябват повече сили и средства, които да се насочат натам. Не е възможно всяка една ситуация да бъде предвидена”, каза той в ефира на Нова.

Според Христо Терзийски, също бивш МВР министър, има некоординирани действия между различните служби. Преди няколко дни е уволнен заместник-директорът, отговарящ за охраната на границата, под претекст че сме се справили с миграционния натиск, посочи още той.

Към мястото пътува министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Във връзка със случая се отменя официалното отбелязване на празника на националната полиция - 8 ноември.