Душанбе, Ашхабад...

"Не, това не е Рио де Жнаейро", както казва най-известният герой на Илф и Петров.

Руският президент Владимир Путин тръгва тази седмица на първите си международни посещения след началото на войната си в Украйна и те са само из бившето съветско пространство. 

Не са дори при малцината останали приятели в Китай, Индия, Иран, Сирия, Куба или Венецуела.

Първата спирка на господаря на Кремъл ще бъде таджикската столица Душанбе. Там ще го посрещне близкият съюзник и авторитарен лидер Емамоли Рахмон. 

Следва Ашхабад, столицата на Туркменистан. Тук Путин ще участва в среща на лидерите от Каспийския регион. Освен домакина му Сердар Бердимухамедов компания ще му правят лидерите на Азербайджан Илхам Алиев, на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев и на Иран Ебрахим Раиси. Те всички имат много нефт и  газ, но нямат демокрация. С две думи, Путин ще бъде сред себеподобни.

Следващият в списъка е "последният диктатор в Европа", Александър Лукашенко. При него Путин трябва да бъде на 30 юни и 1 юли. Ще се срещнат в беларуския град Гродно, каза председателката на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко пред беларуската телевизия.

За последно Путин беше в чужбина на 4 февруари т.г., когато с китайския му колега Си Цзинпин участваха в откриването на Зимните олимпийски игри.