От 1 август трябва да влезе в сила следващият етап от електронното здравеопазване - официално направленията за хоспитализациите също се дигитализират.

Това съобщи в понеделник министърката на здравеопазването Асена Сербезова.

Системата вече може да бъде изпробвана как действа от лекарите, за да се отстранят навреме възможни неизправности и да не се стига до ситуацията с технически проблеми, която се появи последно при стартирането на е-направленията за специалисти, изследвания и т. н.

Сербезова добави, че предстои и електронно въвеждане на имунизациите в Националната здравноинформационна система. Тя уточни, че се работи по още редица модули - сред тях и медицинско приложение за електронно предписване на лекарствени продукти, които не се заплащат от НЗОК.  Все още обаче не е ясно кога ще бъде готово приложението.

След въвеждането на е-направление за влизане в болница и епикризите ще бъдат електронни, а пациентът няма да носи документи на хартия, добави началникът на кабинета на здравния министър и председател на Надзорния съвет на Касата Васил Пандов.

От "Информационно обслужване" обясниха, че подготвят две приложения за достъп на пациента до здравното му е-досие като изискването за електронен подпис остава. Едното е уеб приложение, подобрен вариант на сегашното,. Ще има и мобилно приложение и с вариант и за родители при деца под 18-годишна възраст.

Оттам предоставиха и някои данни как фунционира вече издаването на е-направленията от лекарите в доболничната помощ. Събира се и статистика, която ще даде възможност да се правят по-задълбочени изводи как да се действа по отношение на профилактиката и превенцията, а след натрупването на достатъчно данни ще могат и реално да започнат да функционират регистрите на определени заболявания, обясниха здравните власти.

"Ше можем да преценим колко струва на здравната система даден пациент, дали някой болен не се хоспитализира твърде често с близки дианози и т. н.", посочи Пандов.

От "Информационно обслужване" предоставиха и някои примери за събрана вече статистика. Така за този период от малко по-малко от месец са издадени най-много е-направление - 78 250, в областта на кардиологията. Второто място е за очните болести - 62 300. 52 000 са за педиатрия, 50 000 за нефрология. Като заболявания с огромна преднина пред останалите диагнози води хипертоничното сърце без сърдечна недостатъчност - 385 000, 64 400 - неинсулиново зависим диабет, 63 800 - хипертонично сърце със сърдечна недостатъчност и 62 000 - есенциална първична хипертония. При придружаващите диагнози най-много са случаите на диабетна полиневропатия - 26 550.

Оттам обясниха, че не е необходимо с е-направлението да има и вариант на хартиен носител, макар че за това доста нелогично изискване сигнализираха редица пациенти (Подобен казус имаше и с при въвеждането на е-рецептата като в някои аптеки искаха предписваните лекарства да бъдат вписани и в рецептурната книжка на пациента).

"Някой е интерпретирал част от процеса неправилно", смятат от "Информационно обслужване".

По думите на Сербезова има 40 компании, които предлагат здравен софтуер, които били успешно интегрирани към системата на НЗОК.

Министърката в оставка съобщи и че скоро ще бъдат огласени резултатите от анализа на работната група, изследваща причините за високата смъртност по време на COVID пандемията, както и открити нередности в някои лечебни заведения.