Гражданската организация "Спаси София" става партия - това обяви лидерът й Борис Бонев в социалните мрежи днес. 

"Признавам, че не съм вярвал, че ще напиша тези думи някога. Но през последното десетилетие, заедно с невероятния ни екип, извървяхме дълъг, често труден път, но винаги гледайки в една цел - любимата ни София да бъде град, с който да се гордеем!", пише той.

И отбелязва, че с тази стъпка се гарантира, че "всеки глас на столичани ще бъде инвестиция в по-добра София".

На последните местни избори през 2019 г. "Спаси София" излъчи няколко независими кандидати, от които влезе само самият Бонев. Гласовете, които той получи на вота за общински съвет, можеха да вкарат с лекота още 3-ма, 4-ма общински съветници. По тази причина Бонев дори бе обвиняван, че е виновен за продължаващия контрол на ГЕРБ-СДС над "малкия парламент" в столицата, гласувайки за избор на председател на СОС от ГЕРБ.

Преди май 2021 г. в 34-тия епизод на Z-Каст Бонев увери, че "на следващите местни избори конфигурацията, в която ще се явим, няма да е същата".

"Към всеки от вас заявявам категорично, че ние оставаме независими, автентични и лоялни на София! Първите избори, на които Спаси София ще участва ще бъдат местните избори догодина!", дава заявка общинският съветник.

Местният вот е през ноември 2023 г., като особено в София сблъсъкът между нови и стари лица се очаква да е особено ожесточен - "Продължаваме промяната" не съществуваше като политическа сила през 2019 г., а по всяка вероятност Йорданка Фандъкова няма да се бори за четвърти мандат и от ГЕРБ се нуждаят от ново лице за кандидат-кмет. Засега за фаворит на партията на Борисов се смята сегашният председател на СОС Георги Георгиев. "Демократична България" се очаква да издигне един от успешните си районни кметове - като Трайчо Трайков или Георги Илиев. 

От "Спаси София" вече са публикували и учредителна декларация на партията. Бонев подчерта, че новата партия няма да се явява на парламентарни избори и няма да търси симпатизанти и подкрепа извън столицата.