Първото лято без ковид-ограничения започна с огромен хаос по европейските летища. Оказа се, че през двете години на ограничения повечето летища и част от авиокомпаниите са съкратили ненужния при липса на полети персонал, а хората междувременно са си намерили работа в други браншове. Затова сега липсват десетки хиляди кадри в наземното обслужване във всички летища на стария континент. Само „Луфтханза“ отмени 3000 полета досега поради липса на възможност те да бъдат обработени. Към това се прибавят и стачките на редица авиокомпании. 

От петък стачкуват стюардите на „Райнеър“. Те са базирани в Испания и стачката им засега попречи предимно на полетите към и от Испания. Планирани са стачни действия на 30 юни, 1 и 2 юли. Най-тежко засегната  е Палма де Майорка.

Испания се намеси, като задължи „Райънеър“ да осигури минимум от 50% до 80% от полетите си срещу държавна гаранция. Не е ясно обаче дали компанията може да спази това условие.

Служителите на „Райънеър“ недоволстват и в други държави. Те обвиняват собственика на компанията Майкъл Кевин О‘Лиъри, че не спазва договорите и законите за минимално заплащане в съответните държави. Затова за стачка се готовят и служителите във Франция, Португалия, Италия и Белгия.