Китайските власти анулираха излъчването на предварително записаната реч на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел по време на церемонията по откриването на голямо търговско изложение в Шанхай, предаде Ройтерс, позовавайки се на дипломати. Мишел е отправил критики в неизлъченото видеообръщение, свързани с войната на Русия в Украйна, която е нарекъл "незаконна", и е призовал също така за намаляване на търговската зависимост от Китай, казаха дипломатите.

Предварително записаното видео с речта на Мишел е трябвало да бъде излъчено заедно с речите на няколко световни лидери и ръководители на международни организации, включително и на китайския президент Си Цзинпин. Обръщенията са били записани по повод откриването на Китайското международно изложение за внос, състояло се миналия петък, казаха трима дипломати пред Ройтерс.

Дипломатите, които пожелаха да останат анонимни заради деликатния характер на въпроса, казаха пред Ройтерс, че са изненадани от премахването на записа с речта на Мишел от програмата на церемонията по откриването.

"Президентът Мишел беше поканен да направи обръщение на 5-тото издание на изложението, известно като "Форума Хунцяо" в Шанхай", каза пред Ройтерс Баренд Лейтс, говорител на Мишел. "Както поискаха китайските власти, ние предоставихме предварително записано изявление, което в крайна сметка не беше показано."

Лейтс каза, че обръщението е било направено по типичен за дипломацията начин.

Никой от външното министерство на Китай, съорганизаторите на изложението, китайското министерство на търговията и местните власти в Шанхай не коментира ситуацията.

Други високопоставени лица, които говориха на церемонията след Си, бяха управляващият директор на Международния валутен фонд, генералният директор на Световната търговска организация и президентите на Индонезия, Шри Ланка и Беларус, според официалния сайт на изложението.

В неизлъчената реч председателят на Европейския съвет е разкритикувал силно руската инвазия в Украйна и  е казал, че Европа извлича "важни поуки" от нея, според извадки от обръщението, предоставено от европейски дипломати.

"В Европа искаме баланс в нашите търговски отношения, за да избегнем прекомерната зависимост“, казва Мишел според запознати дипломати с речта му. "Това важи и за нашите търговски отношения с Китай“, казва Мишел в неизлъчения видеозапис.  

Мишел цитира сключения преди началото на инвазията пакт между Си и Путин за сътрудничество "без граници“, и казва, че Китай може да има влияние върху прекратяването на военните действия в Украйна.

Очаква се Си и Мишел да присъстват на срещата на Г-20 в Бали, която ще се проведе идните вторник и сряда.

БТА