Дни преди началото на войната в Украйна френският президент Еманюел Макрон води напрегнат телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин. Подробностите за него днес стават известни в телевизионен филм, който трябва да бъде излъчен след три дни. Двамата лидери си разменят остри реплики на висок тон. Твърдостта на френския президент нервира руския лидер и той няколко пъти му казва раздразнено: "Слушай ме внимателно!"

"За да бъда честен, исках да отида да играя хокей на лед. Ето, говоря с вас от спортната зала “, отговаря Путин на Макрон, който току-що му е предложил среща на върха с Джо Байдън.

Този сюрреалистичен край на телефонния разговор идва четири дни преди началото на руското нахлуване в Украйна. Деветминутният разговор е в основата на документалния филм „Един президент, Европа и войната“, дело на Ги Лагаш, който разкрива дипломатическото задкулисие през последните шест месеца в Елисейския дворец. Ще бъде излъчен по телевизионния канал "Франс 2" в четвъртък, 30 юни, съобщава Агенция Франс прес.

В неделя сутринта, 20 февруари, камерата спира върху Еманюел Бон, дипломатическия съветник на френския президент , заобиколен от трима сътрудници, в офиса му. Макрон, който няколко дни по-рано е бил в Москва и в Киев, започва последен опит за посредничество, за да предотврати войната. Четиримата членове на дипломатическия екип на Елисейския дворец следят дистанционно разговора.

Макрон изглежда твърд, нападателен, малко безпрекословен, дори рязък. Путин не се предава, дразни се, отбелязва АФП.

„Слушай ме внимателно!“, обръща се той към събеседника си в определени моменти.

Някои от руските изрази на учтивост не са далече от иронията, дори от цинизма, коментира агенцията.

Френският президент започва разговора без заобикалки:

„Бих искал първо да ми дадете своя прочит на ситуацията и може би съвсем директно, както правим и двамата, да ми кажете какви са вашите намерения".

"Какво мога да кажа? Сам виждате какво се случва “, отвръща Путин относно споразуменията от Минск, които трябва да донесат мир в Източна Украйна, където проруските сепаратисти действат след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

Путин обвинява украинския президент Володимир Зеленски, че искал страната му да се сдобие с ядрени оръжия.

„Не е така. Както и да е...“, реагира съветникът Бон.

„Всъщност нашият скъп колега, г-н Зеленски, не прави нищо (за да приложи Минските споразумения - б.р.). Той ви лъже”, атакува Путин, според превода в документалния филм, говорейки за украинския президент.

Господарят на Кремъл обвинява френския си колега, че иска да "ревизира споразуменията" и настоява да се вземат предвид мирните предложения на сепаратистите. Макрон протестира:

„Не знам къде вашият адвокат е учил право. Аз просто гледам текстовете и се опитвам да ги приложа! И не знам кой юрист може да ти каже, че , че в суверенна държава законите могат да се предлагат от сепаратистки групи, а не от демократично избраните власти".

Путин преминава в контраатака. Той възразява, че украинските власти не са избрани демократично, а са дошли на власт с преврат през 2014 г. и че Зеленски (избран през 2019 г. -б.р.) носи отговорност за това. Той повторно се оплаква, че сепаратистите не са чути.

"Не ми пука за предложенията на сепаратистите", отвръща Макрон. "Това, което искаме от тях, е да достигнат до консенсус с украинците и всичко да бъде направено според закона. Това, което току-що каза, хвърля съмнение върху разбирането ти за Минските споразумения, щом смяташ, че си имаш работа с нелегални и терористични власти".

Тук Путин, много изнервен, повишава тон:

"Слушай ме! Чуваш ли ме добре? Казвам ти пак, сепаратистите реагираха на предложенията на украинските власти. Те отговориха, но от украинска страна нямаше продължение".

Руска претенция от последните седем години е Украйна да измени конституцията си, за да удовлетвори исканията на самообявилите се Донецка и Луганска народна република. Киев не признава т.нар. "републики" и следователно отказва да се съобразява с исканията им. Путин ги призна с президентски укази дни, преди да заповяда на войските си да нахлуят в Украйна.

 Макрон отхвърля твърдения на Путин, че някога се е съгласявал с нужда от ревизия на Минските споразумения от 2015 г. и  го поправя, че само е настоявал да тяхното прилагане.

Френският президент предлага да организират среща на всички заинтересовани страни. Путин казва, че за да се съгласи, трябва да прочете конкретните предложения и призовава за натиск върху украинците. Макрон го уверява, че прави всичко възможно, за да убеди Зеленски да се съгласи на среща и пита какво става с руските военни учения около Украйна (които предшестваха нахлуването - б.р.) Путин отговаря, че продължават по план и вероятно ще приключат същата вечер, но руското военно присъствие в районите ще се запази.

Макрон най-накрая стига до целта на своето обаждане - да убеди Путин да приеме среща с американския президент Джо Байдън в Женева, за да се направи опит за деескалация на върха. Путин не е особено въодушевен, още по-малко - от идеята за определяне на дата.

„Преди всичко друго трябва да подготвим тази среща предварително“, настоява той.

Макрон в крайна сметка измъква от него „принципно съгласие“.

По-късно Елисейският дворец ще обяви предстояща среща на върха Байдън-Путин, която няма да се състои.

„Ще поддържаме връзка в реално време. Ако има нещо, обадете ми се“, подхвърля накрая Макрон.

„Благодаря, г-н президент“, завършва Путин на френски.

Четири дни по-късно докладът е горчив, отбелязва АФП.

„Не го убедихме, той нахлу в Украйна“, признава помръкнал Макрон пред камерата на Лагаш.

„Мислех, че чрез доверие, интелектуална дискусия можем да намерим път с Путин“, казва той на 16 юни във влака, който го връща от посещение при Владимир Зеленски в Киев.

С екзекуциите, извършени от руската армия, особено в киевското предградие Буча, е направена "необратима" стъпка на морално ниво, казва френският президент.

„След това отново говорих с него много по-малко…“