Представителите на ИТН отидоха на консултации при президента Румен Радев, за да си разменят взаимни похвали колко последователно са действали за Северна Македония. В началните 15 минути, открити за медии, за съставянето на ново правителство, предполага се, което е цел на тези консултации, почти не стана дума. Вместо това Радев използва времето да разясни как той е свършил всичко, за да се стигне до т. нар. френско предложение, а Тошко Йорданов му подаде топката с предложение президентът да разсекрети стенограмата от онзи КНСН, посветен на Скопие, българското вето и т. н.

"Не мога да не отбележа вашата последователна позиция при отстояването на националния интерес по отношение на Република Северна Македония. Затова очаквам и отговорната ви позиция при правенето на правителство. Сложна ще е ситуацията. Как виждате успешната формула за изход от политическата криза", започна Радев.

Как виждат успешната формула за съставяне на нов кабинет от ИТН не се разбра много. Разбра се само, че правителството не трябва да се прави на всяка цена. По-добре да има често избори, отколкото безметежно дълго управление като на ГЕРБ, каза Йорданов.

"Ще направим всичко по силите си, но без да прекрачваме морални граници", добави той.

И тук темата за правителство приключи.

Йорданов предложи любезно на Радев да разсекрети стенограмата за КСНС за Македония, за да се видело кой лъже и кой казва истината.

"За нас е удовлетворяващо, че президентската институция постъпва отговорно и с ясното съзнание за важността си. Вашата роля е изключителна важна. Вие го осъзнавате и не се криете. Благодаря за оценката, че сме последователни. В българския политически живот последователността не е на почит", добави той във взаимната размяна на комплименти.

Радев обясни, че няма да разсекрети стенограмата, за да пази свободата на изразяване, но все пак...

"Добре е да се знае истината, но държа всеки участник, идвайки тук да може свободно да си каже мнението. Не искам да стане така, че да компрометирам свободата на изразяване при следващи съвети. Но някои неща е добре да се знаят по отношение на СРМ", каза той.

След което обстойно повтори вече свои известни позиции, като неколкократно подчерта чия е заслугата да се стигне до т. нар. френско предложение - разбирай негова, на Радев.

"Темата за РСМ като за страна, дискриминираща нашите сънародници, започна да се поставя миналата година, по време на служебните правителства. Промяна в Конституцията трябваше да е основното наше искане", повтори пак той. "Само вие подкрепихте това. Няма да коментирам другите участници в КСНС. Тогава не се намери тази смелост, това беше европейският подход. Нашата европейска класа прие този подход едва, когато дойде чрез президента Макрон. През това време президентската институция продължи да работи, за да се стигне до този резултат", каза още президентът.

При Радев отидоха Тошко Йорданов, Ива Митева и Станислав Балабанов.

И без Асен Василев

След срещата Йорданов уточни по отношение на формулата за правителство, което биха подкрепили, че от ИТН не искат и Асен Василев.

"При ясни правила, без Кирил Петков и по възможност и Асен Василев да не присъства. Кабинет от професионалисти, с ясна програма поне за година напред", разясни той. Въобще не било никак хубаво да има политически лидери в изпълнителната власт добави още той.

Според Ива Митева кабинетът трябвало да бъде от "експерти, компетентни и знаещи хора, с опит, които да изпълнят със съдържание думата "диалог".

От ИТН с довода, че е "още много рано", не отговориха какво ще правят с третия мандат при хипотеза, че президентът реши да го връчи на тях.

По отношение на стенограмата от КСНС Йорданов каза, че е бил там и знае защо иска да бъде разсекретена. Всички били против, само Радев и ИТН настоявали за вписването на българите като малцинство в македонската конституция. "А един човек беше много против и се скара с президента очи в очи", добави Йорданов. След което добави, че този човек се смятал и за светец. "Не знам кой, как може да съществува даже такъв човек не знам", добави Йорданов в типичния си стил.