Перспективата за икономически растеж в ЕС изглежда значително по-слаба, отколкото в лятната прогноза на Европейската комисия, а инфлацията ще остане по-висока за по-дълго време.

Това заяви изпълнителният зам.-председател на ЕК Валдис Домбровскис след заседанието на министрите на икономиката и финансите на страните членки в Брюксел.

Една от темите е бил американския закон за намаляване на инфлацията, за който смятат, че ще нанесе значителни щети на бизнеса в ЕС.

„Наясно сме с потенциалното отрицателно икономическо въздействие на този закон върху европейските бизнеси и инвеститори, най-вече в технологичния сектор. Никой не иска да започне търговска война между САЩ и ЕС. Но трябва да поддържаме равни условия в международната търговия“, категоричен бе чешкият финансов министър Збинек Станюра, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС.

Той е убеден, че предстоящите преговори между Брюксел и Вашингтон ще доведат до приемлив за двете страни компромис.

Министрите са обсъдили и финансовата помощ за Украйна в размер на 18 милиарда евро за следващата година. Те са изразили надежда въпросът да се реши на следващия Съвет „Икономика и финанси“ през декември, за да бъде отпусната първата част още в началото на 2023 г.