Индия ще продължи да купува руски петрол, тъй като това е изгодно за страната, каза днес индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар след среща с руския си колега Сергей Лавров, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Индия се превърна в най-големия купувач на руски петрол след Китай, след като западните страни се отказаха да го внасят заради руската инвазия в Украйна.

Индия е третият най-голям вносител на петрол в света и традиционен съюзник на Русия. Тя не осъдила открито руската инвазия в Украйна.

"Наше основно задължение е да гарантираме, че индийските потребители ще имат най-добрия възможен достъп при най-изгодните условия до международния пазар (на петрол и газ)", каза индийският министър. "В тази връзка виждаме как отношенията между Индия и Русия се развиват на взаимноизгодна основа. Щом имаме изгода от това, ще продължим да го правим", добави той.

Джайшанкар каза, че темата за войната в Украйна е била основната в разговорите му с Лавров и Делхи и ще продължи да я обсъжда с Москва и в бъдеще.

"Конфликтът в Украйна доминираше в нашите дискусии. Ще продължим обсъждането на този въпрос и в бъдеще", каза в заключение индийският първи дипломат.