Аржентина и Иран са подали молби за приемане в БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, РЮА), съобщи вчера говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от БТА.

Както обикновено, тя придружи съобщението със злъчен към Запада коментар:

"Докато в Белия дом мислеха, какво още да изключат, забранят или развалят по света, Аржентина и Иран подадоха молби за приемане в БРИКС", написа говорителката в социалните мрежи.

По-рано вчера говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде съобщи, че Техеран е подал молба за приемане в БРИКС.

Миналата седмица президентът на Аржентина Алберто Фернандес на заседание на формата "БРИКС плюс" изрази стремежа на страната си да бъде приета за пълноправен член на организацията.

Русия гледа на БРИКС  като изход от международната изолация и средство срещу санкциите, наложени ѝ заради войната в Украйна. 

Иран също е под международни санкции заради ядрената си програма, които се отразяват разрушително върху икономиката му.

Лидерите на Индия и Южна Африка днес бяха на завършващата днес среща на върха на Г-7 в Елмау, Германия, на която членките на групата наложиха нови санкции на Русия заради войната ѝ в Украйна. Там беше и президентът на Аржентина.