"Левски" за първи път призна за интерес от страна на "Юнайтед груп", която притежава английския "Саутхемптън", а в България - "Нова телевизия". Това стана на пресконференция на изпълнителния директор Иво Ивков. Тя бе дадена преди старта на новия сезон.

За преговори на "сини" шефове с боса Драган Шолак се говори от финала за Купата с ЦСКА-София миналия месец.

"Интерес на нови инвеститори е налице. Има интерес и от "Юнайтед Груп". Лично аз ги потърсих като нов спонсор, тъй като нашият изнемогва да покрива изискванията ни, рече Ивков. - Пристигна писмо в клуба, след което тази огромна интернационална компания първо изпрати свои висши представители - изпълнителните директори. Те дойдоха преди финала за Купата на България, бяха на стадиона и гледаха тренировка на "Левски".

"Видяха и мача, хората наистина имат принципен интерес. Изпратиха писмо с намерение за придобиване на клуба и дългосрочна инвестиция. Нещата са в зародиш и няма нищо договорено. Ние търсим светло бъдеще за клуба. Този процес ще продължи поне до Нова година и ако нещата се задълбочат, тогава имам уверението на собственика, че няма да се вземе решение без да седнем всички на една маса и да го обсъдим. Включително представителите на организираните левскари и на новото сдружение ("Левски" на левскарите", бел. ред.). Този момент е далеч, засега те трябва да мислят за развитие", добави той.

Финансите на "Левски" и лиценза

Според Ивков "Левски" е получил лиценз за новия сезон напълно заслужено, а отсрочката, която прави НАП била в реда на нещата, тъй като клубът има приходи и работи. А в случай, че не е така, се отива към процедура по несъстоятелност, но както преди, така и сега, на "Герена" не се мисли за такъв вариант.

Дълговете трябва да бъдат чистени, те ще останат и при идване на "Юнайтед груп", а неоправдани харчове като в миналото не трябва да се правят, заключи адвокатът.

"От март досега клубът има финансов паричен поток в размер на 5 977 432 лв, като основните приходи са от билети, магазин, членски карти, телевизионни права, реклама и така нататък. В същото време направихме харчове в размер на 5 765 409.02 лв. Основно перо са обезщетения и стари задължения. Чистим всичко при всеки удобен момент. Бивши треньори, които ме заплашват след всяка пресконференция, получиха 278 хиляди лв. Г-н Мохамед (футболистът Насиру Мохамед, бел. ред.) - 305 хиляди, в противен случай нямаше да имаме трансфери", каза той.

Мачът с ПАОК в Лигата на конференциите

"Левски" и ПАОК почти със сигурност няма да имат гостуващи фенове в мачовете от Лигата на конференциите. Ивков обясни, че това е желанието на гърците, местната полиция и УЕФА.

"В непрекъснат контакт съм с колегите от ПАОК. Вървим към вземане на решение да няма фенове при гостуванията. Разговарях с нашите привърженици и макар и неохотно, те разбраха, че това е за доброто на клуба. Години чакаха да премерят сили с една от най-големите агитки в Европа, само че прагматичното мислене налага да вървим към това решение, обоснова се босът. - То не е взето, но скоро трябва да отговоря на колегите от Гърция. Бях там пет дни, срещнах се с изпълнителния им директор и той искаше да ме убеди колко е важно да вземем това решение.

Има препоръки на гръцката полиция и от УЕФА, макар и не писмено. И двата клуба имат наказания и са под заплаха да не участват в европейските клубни турнири. Много се извинявам на Сектор "Б", тъй като там са най-големите потърпевши. Решението трябва да бъде взето утре."

"Левски" има действащо наказание за затваряне на сектор, който е с капацитет от над 3 хиляди седящи места. Това ще принуди ръководството да покрие Сектор "Г" и част от Сектор "В" с транспарант с посланието "Equal Game" в домакинството срещу ПАОК.

Цените на билетите се увеличават

Ивков добави, че в зависимост от съперника, цените на билетите ще бъдат увеличени с между 20 и 30 процента. Пропуските ще бъдат най-скъпи срещу отборите на "Лудогорец", ЦСКА-София, "Черно море", "Ботев" (Пловдив) и "Локомотив" (Пловдив).

"Изключително непопулярно решение, което аз подкрепих. Дори това увеличение е по-ниско от инфлацията, цените на тока и консумативи, както и други обективни критерии. Постарахме се картите да бъдат на такива цени, че да бъде изгодно на феновете да си ги вземат още сега", продължи изпълнителният директор и разкри, че до момента клубът е продал около 1500 абонаментни карти.

Ивков добави, че ръководството е поръчало седалки на стойност 100 хиляди лева. Голяма част от тях ще бъдат монтирани в Сектор "Б" преди мача срещу ПАОК, а други ще бъдат използвани за освежаване на Сектор "В". Фланелките за новия сезон пък ще бъдат представени и пуснати в продажба преди първия мач на "сините" в първенството.

Целта за новия сезон? Шампионската титла

"Левски" вече има перспектива за надграждане и по-светло бъдеще. Нашата цел е силен и независим клуб, а основният фактор за това са привържениците, които направиха чудеса. Мога само да се поклоня, рече Ивков.

"За втори пореден път след идването на Станимир Стоилов завършихме селекцията преди началото на подготовката. Чудя се защо не ставаше преди. Резултатите се виждат - фантастична зимна подготовка, накарала момчетата да надскочат себе си. Направихме селекция от качествени и евтини играчи, а те станаха още по-добри и доста по-скъпи. "Левски" има млад и конвертируем отбор. Вярвам, че ще постигаме още по-добри резултати. Единствената ни цел е шампионска титла. Честно казано, не сме готови, но ние и за купата не бяхме", добави Иво Ивков.