Тържествена церемония по отбелязване на първа копка бе прекъсната от протест в София, след като столичани от кв. "Стрелбище" се опитаха да спрат строеж върху две спортни площадки и малък парк.

По план на районната администрация "Триадица" след година и половина строеж на мястото - на ул. "Червена роза" - ще има нова детска градина за 8 групи, или около 180 деца. Проектът обещава и реновиране на спортните площадки в парцела.

Жителите на квартала обаче твърдят, че проектът не е обсъден с тях - повечето са разбрали за него преди дни, когато обектът е бил заграден. Според тях ще бъдат унищожени местата за игра на децата и зелените площи, които са ключови за квартала.

Те не са против детската градина, но считат, че в квартала има други свободни парцели, подходящи за нея.

Пред бТВ кметът на район "Триадица" Димитър Божилов подчерта, че за този проект не се изисква обществено обсъждане, и защити решението си така:

"На първо място, тук няма да се строи минна кариера или жилищна сграда, тук ще се построи една сграда на два етажа, с 8 помещения за деца, детска градина, заобиколена от дървета и две спортни игрища, за които бях помолен от хората да останат в същия парцел. Аз съм уважил това искане", заяви Божилов. "Със съжаление започвам да осъзнавам, че малки групи хора, въоръжени с висок патос и изопачени аргументи диктуват дневния ред на цели квартали"

Според него мнозинството жители на квартала искат детската градина там, около 200 деца не са се класирали за детска градина. Преместват се само десетина дървета, изтъква той, макар протестиращите да твърдят, че ще бъдат унищожени близо 50.

"Да, вечер няма да може да се пие бира и да се пушат цигари и да се трупат боклуци", добавя кметът.

Протестиращите обаче не позволиха на кмета да направи първа копка и създават палатков лагер, който да посрещне утре багерите.