Паркирането в централните части на София, Бургас, Пловдив и още куп градове в страната може да се превърне в предизвикателство – особено ако си някъде за пръв път. Но дори в собствения си град можеш да объркаш номера на колата или да пратиш на синя, вместо зелена зона.

СМС-ите от градската мобилност изпиукват само 5 минути преди да трябва да пускаме нов или да търчим нервно към паркирания автомобил.

Новата функция на приложението “Моят А1“ цели да спести именно подобни главоболия и глоби. Вградена директно в апликацията за iOS и Android, през която човек може да си проверява сметките за телефон, интернет, да си поръчва нови услуги, тя улеснява човек допълнително.

Опцията е достъпна веднага щом отворим приложението:

Единственото, което е нужно в началото, е да въведем данните на автомобила.

Разбира се, ако не сме дали подобни позволения, приложението ни иска достъп до функциите за пращане на СМС – нещо, което е хубаво да се види в епохата на автоматичното събиране на информация и достъп до функциите на устройството.

След като запазим регистрационния номер на МПС-то, от този момент нататък си гарантираме, че няма да има грешно въвеждане.

Приложението ни локализира и определя къде сме в зоната – като, естествено, можем да заплатим и за друга локация, ако вече не сме при автомобила. Това обаче гарантира и да не объркаме два различни типа зони и да пращаме допълнителни СМС-и при грешка.

Както и да видим дали по-евтината зона не е всъщност съвсем наблизо, както често се случва.

Вместо да чакаме до последните 5 минути, приложението ни показва ефективно обратно броене – като, естествено, предупреждението също идва. Разбира се, всеки път ни задава многократно въпроса.

Можем и да изпратим СМС от вечерта за следващия ден – вместо да ставаме нервно в 8:40 и да оглеждаме стъклото за глоба. Тази функция за момента се предлага в общините, чиито системи поддържат отложено паркиране – засега за жалост това не са всички.

Приложението е налично за момента в София, Бургас, Пловдив, Русе, Стара Загора, Благоевград, Дупница, Ямбол, Враца и Велинград.

Плащането се изтегля от сметката ни, както обикновено. СМС-ът е налице и в съответното приложение за текстови съобщения.

Все повече приложения в западно европейските държави предлагат подобно унифициране на електронни и градски услуги в обща среда – така че да може всички подобни функции да са на едно място. Паркирането в „Моят А1“ е поредна стъпка към по-лесен дигитален живот в града.