Между 6 и 8 трупа и четирима тежко ранени.

Това е трагичната равносметка от няколко терористични атаки, започнали още в сряда и завършили днес с два щурма на спецчасти по едно и също време.

Ликвидирани бяха трима терористи и петима заложници. Това стана при координирани атаки, започнали в 17 часа местно днес (18 часа българско).

От горе на долу по посока на часовниковата стрелка: Амеди Кулибали, приятелката му Хаят Бумедиен и братята Саид и Шериф Куаши

Силите на реда щурмуваха едновременно два обекта. От въздуха ги подкрепяха хеликоптери.

В печатница в град Дамартен-ан-Гоел се бяха укрили братята от алжирски произход Саид и Шериф Куаши. Те бяха покосени, след като излязоха навън и откриха огън по спецчастите, но успяха да ранят един от командосите.

Атентаторите категорично отказаха да се предадат при преговорите с властите и заявиха, че са готови да умрат като мъченици.

След щурма от печатницата излезе човек, за който се предполагаше, че е бил единственият им заложник. По-късно обаче се оказа, че това е управителят на печатницата Мишел Каталано, когото близките му обявиха за мистериозно изчезнал сутринта. Отгоре на всичко, бандитите вероятно не са подозирали, че той се е намирал в сградата на печатницата.

Снайперисти държат на прицел печатницата.

Каталано успял да се скрие в хладилник на горния етаж на комплекса. Оттам той изпратил СМС на баща си. Каталано съобщил, че предполага, че всички служители на печатницата са убити. "Кажи на спецчастите да атакуват", завършвало посланието му.

В парижкия район Порт дьо Венсан пък спецчастите нахлуха в еврейски магазин, където се продава кашерна храна. Там терористът Амеди Кулибали, свързан с братята Куаши, бе взел неуточнен засега брой заложници. По непотвърдени сведения с него е била и приятелката му хаят Бумедиен. Кулибали бе заплашил, че ще избива пленниците си, ако не пуснат Саид и Шериф Куаши. Оказа се, че и тримата са от една терористична клетка. Преди десетина години те били в Ирак и се сражавали срещу предвожданата от САЩ международна коалиция там.

Между три и пет са жертвите в еврейския магазин според различни съобщения. Смята се, че сред загиналите има и едно дете. Съобщенията засега са противоречиви и не са потвърдени официално. Най-малко 4-ма от заложниците на Кулибали са много тежко ранени.

Командоси атакуват еврейския магазин в Париж.

Терористът бе минирал изходите и други части на магазина. Това е причината за големия брой жертви. Полицията все още не е обезвредила експлозивите. Не е ясно и дали приятелката му Хаяд Бумедиен е била с него или пък е избягала. Продължава нейното издирване.

В сряда братя Куаши нахлуха в редакцията на в. "Шарли ебдо" в Париж и разстреляха 12 журналисти. Атаката бе отмъщение за карикатури, осмиващи исляма.

В четвъртък Амеди Кулибали уби полицайка в парижкия район Монруж.

От вчера полицаи и командоси обсадиха гориста местност край Париж. Предполагаше се, че там се укриват братя Куаши. Претърсена бе с инфрачервени уреди за топлинно прихващане и една пещера в района.

Тази сутрин те успяха да откраднат кола и да вземат няколко души за заложници в Дамартен-ан-Гоел. Оттам отпрашиха към Париж и водиха престрелка с полицията на магистралата. След това терористите се върнаха обратно и се барикадираха в печатница на територия на индустриален комплекс.

Оцелели заложници излизат от магазина в района на Порт дьо Венсан.

В хайките участваха общо 88 000 души. Това са 50 000 полицаи, 5000 служители на специалните части на полицията, 32 000 служители на жандармерията и 1150 войници.

Всичко това бе съпроводено с драконовски мерки за сигурност. Евакуиран бе централният парижки площад "Трокадеро". Почти през целия ден бе затворено част от околовръстното шосе край френската столица. Продължават да бъдат затворени близо десетина ключови станции на метрото в града.

„Искам да благодаря на силите за сигурност, които действаха разсъдливо и хладнокръвно", заяви след края на тридневната драма френският вътрешен министър Бернар Казньов.

В неделя в Париж ще се състои Републикански марш. От чуждите лидери присъствието си вече потвърдиха германската канцлерка Ангела Меркел и премиерите Дейвид Камерън на Великобритания, Мариано Рахой на Испания и Матео Ренци на Италия.

По тази причина за неопределено време се отменя насрочената за същия ден двустранна среща в Страсбург между Меркел и френския президент Франсоа Оланд.