"Буря в чаша вода. Решението на парламента с такова внушително мнозинство изненада политическите противници на еврото и те предприемат отчаяни стъпки да блокират процеса."

Това заяви пред "24 часа" гуверньорът на Българската народна банка Димитър Радев по повод скандала с предоставен от банката доклад за ползите и негативите от приемането на еврото в България. Такъв текст, но незавършен и неодобрен е изпратен до народните представители, а текстове в него послужиха на евроскептични партии като "Възраждане" да обявят с апломб, че докладът бил "потресаващ" и че доказвал как еврото е вредно за България. Малко по-късно от БНБ обявиха официално, че такова нещо няма, че анализът е работен, че не са включени всички текстове и че тепърва ще представят официален доклад. 

Според Радев, България до момента е давала многократно институционален отговор на въпроса дали еврото би помогнало на нашата икономика и отговорът бил - да. Интересно е, че малко след като скандалът избухна, от Министерство на финансите бе уволнена зам.-министърка, която преди това е работила с подуправителят на БНБ Калин Христов.  На въпросът "Упорито се говори, че за информация за антиевро говоренето се предоставя от БНБ?", Димитър Радев отговаря така:

"Първо, не мисля, че е коректно да се говори в множествено число. Второ, хората в БНБ са професионалисти от много високо качество и няма да допусна, докато съм на тази позиция, да бъдат въвличани или използвани в политически интриги. 

От лятото на 2018 година, когато започна същинският процес по присъединяване, досега има около 270 решения на УС на БНБ, свързани с темата. Всички те са приети единодушно и нито едно от тях не е антиевро. Точно обратното. 

Ако някой в официално качество действа по един начин, а неофициално действа по друг начин, това е проблем за конкретния човек и за институцията. Но това е разрешим проблем".

Според гуверньора, атаките по еврото са атаки по валутния борд и лева, защото "еврото е нашата резервна валута, на която се крепи стабилността на валутния борд, на лева и на целия ни паричен режим."