Към днешна дата доставките на газ до края на годината са обезпечени на конкурентни цени и криза в този сектор не се очаква. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на изслушване в парламента относно доставките на газ за България от 27 април 2022 г. досега. Тогава "Газпром" спря доставките за България.

Христов допълни, че към края на ноември ще има информация относно доставките на втечнен газ за 2023 г., като паралелно с това се водят интензивни преговори с гръцки, турски и италиански контрагенти за осигуряване на слотове.

Министър Христов изтъкна, че благодарение на своевременните мерки на новото ръководство на "Булгаргаз" цените са "овладени" и за ноември те са значително по-ниски от тези, които бяха за септември. Освен това те са по-ниски и от борсовите цени. Той посочи, че през месеците от април до август доставките на втечнен газ се движат идентично с борсовите цени. В момента "Булгаргаз" купува газ от същите компании при приблизително същата криза на доставките, но на цена, която е с отстъпка над 60 евро за мегаватчас.

"В момента купуваме газ наполовина на борсовата цена", изтъкна Росен Христов.

Търговете, които са организирани от "Булгаргаз" с прозрачните процедури и с ясно обявените критерии за оценка, са върнали на "масата на преговорите" компаниите с възможности и добра репутация. Благодарение на тази конкуренция, която се създаде, се получават тези големи отстъпки, добави служебният министър на енергетиката.

На няколко пъти, докато описваше случилото се с доставките на газ за България от април досега, Христов съобщи за "интересни съвпадения" между действията или липсата на такива от правителството "Петков" и предишното ръководство на "Булгаргаз" и на компанията "МЕТ енерджи трейдинг". За тази компания е работил Людмил Йоцов, предишният изпълнителен директор на "Булгаргаз".

Едно от тези съвпадения е, че още през април частната компания е купила слотове на терминала "Ревитуса" за количество, което през май е доставила тъкмо на България. В това време "Булгаргаз" не била направила нищо, за да осигури слотове. Количествата са били на цени с 30% по-скъпи от тези, които би поискал "Газпром", каза Христов.

Той допълни, че служебното правителство е получило по-добри оферти от американската "Шиниър", отколкото тя е поискала при директните преговори при кабинета "Петков". Според Христов правителсството на Кирил Петков не е положило никакви усилия за осигуряването на нов дългосрочен договор за доставка.

Кирил Петков и Асен Василев отсъстваха от залата. По този повод депутатът от ДПС Рамадан Аталай призова те да бъдат приканени да присъстват, защото според него те могат да обяснят доста по-добре от Христов какво се е случвало по време на тяхното правителство.

Искането за изслушване бе по инициатива на ГЕРБ. Депутатът Делян Добрев обясни, че то е провокирано от спрените доставки и "неяснотата какво се случи после и по какви цени".

За пореден път той цитира фактури с цени за доставки на газ от "Газпром" за 84 долара и купени през въпросния месец количества по цена от 110 евро от посредника "Винтерсхау Румъния", собственост на "Газпром"в Швейцария.

"От края на април досега българското общество е ощетено със стотици милиони. Тази щета е предмет на разследване от компетентните органи", каза Добрев.

Според него последвалата ситуация и поведение на българското правителство или са облагодетелствали режима на Путин, или са разделени между режима на Путин и тези, които са имали интерес в последните 6 месеца да не обявяват тръжна процедура, а да пращат мейли и да купуват газ на значително завишени цени от дъщерни фирми на "Газпром".

Излушването не бе завършено до край. В 14:00 часа парламентарният ден изтече и тъй като никой не бе поискал удължаване на заседанието, то бе прекратено.

Да се похвалиш, че цената на газа, която договаряш за ноември, е по-ниска, от цената, която ние сме договаряли за август и септември, не е никакво геройство. Това е просто борсова цена. Това коментира Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме Промяната", по време на брифинг в Народното събрание по повод изслушването на Христов.

Василев бе категоричен, че правителството на "Продължаваме Промяната" е подсигурило доставките на газ до октомври. На въпрос дали искат смяната на енергийния министър, Василев отговори, че по-скоро трябва да има редовен кабинет и министър, който да се отчита редовно в парламента.

Кирил Петков припомни, че "Газпром" едностранно е прекратил доставките на газ за България. Да сравняваш цена на съществуващи доставки в средата на най-голямата енергийна криза в Европа, с тези, на които би доставял "Газпром", ако продължаваше договорът, е абсолютно нелепо. Този министър с всяко негово изказване провокира Европейската комисия да го опровергава, добави Петков.

Това, което отново се спомена в пленарна зала, са цените, по които ние сме купували - отново се споменаха онези фактури, които Делян Добрев разнасяше по вашите студиа, коментираше се цената от 110 евро и това дали тя е висока. Всъщност ние чухме, едно неаргументирано потвърждение от служебния министър на енергетиката, че цената била по-висока, посочи Венко Сабрутев.  Ние сме били във форсмажорни обстоятелства и пак сме купували газ по-евтино, коментира той.