“Войната в Украйна ни научи много уроци, които преди това отказвахме да научим. Важното е, да се действа, за да предотвратим следващи трагедии. Основният урок е: не чакайте диктаторите да действат, а след това да им се отвръща. Трябва да се действа решително и бързо”, заяви в Европейския парламент в Брюксел видният руски дисидент и петкратен световен шампион по шахмат Гари Каспаров.

Той участва в дискусията „Изкуственият интелект и геополитическите му последствия“. Тя бе организирана от български евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) като част от годишната конференция „Регулации за иновации“

• Интервю с Гари Каспаров четете утре

Технологиите, включително изкуственият интелект (ИИ), подчертават важността на бързата реакция, смята Каспаров. Той предупреди, че руската агресия в Украйна и заплахата от Китай са разкрили уязвимостта и слабостта на Европа.

Диктаторите трябва да бъдат изолирани и сдържани. Те не трябва да бъдат оставени да действат и да реагират.

ЕС винаги е бил бавен в реакциите си, като е отгговарял пропорционално на Путин, смята Каспаров. Той имаше предвид прекалено меките отговори на Европа на руското агресивно поведение. Това обаче може да бъде нормално при водене на търговски преговори. В случая с Украйна е фатално.

„Действайте бързо и решително. Диктаторите не мислят за следващите месеци и години, а са утре, докато са на власт. Действайте като него (като Путин – б.р.), обърна се  Каспаров към участниците в събитието.

Самият той много би искал в геополитиката да бъдат прилагани шахматните правила. Диктаторите обаче не играят шахмат, отговори Каспаров на въпрос. Те играят покер и блъфират.

По време на дискусията стана дума и за изоставането на Европа в технологично отношение от САЩ и Китай.

Според Ева Майдел ако Западът изгуби надпреварата за икономическите, социалните и свързаните със сигурността предимства на изкуствения интелект и други напреднали технологии, ще настъпи определяща за епохата промяна в глобалната власт. Тя е един от докладчиците в Европейския парламент по законодателния акт за ИИ.

Майдел смята, че е необходима регулационна рамка за навлизането на ИИ. По думите й трябва да бъде намерен начин той да допълва човешките умения и начин на живот.

Българската евродепутатка смята, че регулаторната рамка трябва да отразява и защитава собствените ни ценности и норми. Но въпреки това можем да имаме ИИ, основан на европейските ценности, само ако компаниите могат да разработват, експериментират, въвеждат иновации и го внедряват в Европа, а не в чужбина, посочи тя.

Идоставането на Европа се дължи на факта, че тя започна не с иновациите, а с регулациите. Такова мнение изрази Ерик Шмид - бивш главен изпълнителен директор на „Гугъл“ и председател на Комисията за национална сигурност на САЩ по въпросите на изкуствения интелект. Той участва дистанционно. Правилният според Шмид подход е да се правят иновации, последвани от регулации.

Шмид говори и за опасността от Китай, където се извършват огромни инвестиции в технологиите:

“Нали не бихте искали да бъдете потребители на такива технологии, които са свързани с повсеместен с контрол и против ценности, които са важни за всеки европеец?”

Машините няма да могат да възпроизвеждат човката креативност, кама Гари Каспаров в отговор на въпрос за знаменитите му мачове през 1996 и 1997 г. срещу компютъра IBM Deep Blue. Тогава за първи път машина победи световен шахматен шампион.

“Задачата ни е да намерим най-добрата позиция за сътрудничество между машините и хората”, смята той.