Президентът Румен Радев отряза "Възраждане" по отношение на идеята ѝ да бъде свикан референдум за влизането на България в еврозоната. Това стана по време на консултациите преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство.

Още във встъпителното си думи от "Възраждане" поискаха от президента да свика референдум за въвеждането на еврото, но държавният глава даде да се разбере, че не споделя идеята.

Радев посочи, че референдум за влизането в еврозоната е важен въпрос, но е и важно спазването на законите. Той изтъкна, че съгласно закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление провеждането на допитване по въпроси, уредени във вече приети и ратифицирани международни договори, е невъзможно. По Конституция също има ограничения, а международните договори имат приоритет над националното законодателство, особено когато става дума за Европейския съюз.

"Консултациите са важни, защото докато преди кризите бяха на прага на дома ни, те вече са вътре - и социална, и икономическа, криза в сигурността, само на километри от нас бушува война, повишен миграционен и бежански натиск. Това изисква България да има редовно правителство, което да поеме важни решения, решения с дългосрочен хоризонт и да има подкрепа от устойчиво парламентарно мнозинство".

Това каза Радев. Президентът вече разговаря с ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната" и ДПС, днес се среща с четвъртата по големина парламентарна група в новия парламент - на "Възраждане".

За нас задачата за съставяне на кабинет е може би най-важната, която в момента трябва да изпълни Народното събрание. Ние имаме волята да работим в тази посока, имаме и готов състав на кабинет. Това заяви председателят на партията Костадин Костадинов.

"Ако стигнем до трети мандат, сме готови да го поискаме от Вас, разбира се, решението е Ваше. Дотогава сме готови да разговаряме и ще разговаряме с всяка една политическа сила по отношение на важните въпроси, които за нас са от изключително естество", добави той.

По отношение на първия мандат, Костадинов каза, че след като бъде връчен, може да се водят разговори с ГЕРБ-СДС, но от партията ще настояват на позициите, които са имали преди това. По думите му "Възраждане" е изключително предвидима и лесно прогнозируема в своите действия политическа формация.

Ние поставихме въпроса за референдума, тъй като, извън възможността 48 народни представители да внесат такова предложение за референдум, другата възможност е в ръцете на президента, посочи Костадинов след консултациите.

"Президентът каза, че на този етап той няма как да подкрепи такава идея, така че отиваме на последния възможен вариант, който ни дава българското законодателство - да направим инициативен комитет, с който да събираме подписи", посочи той.

Лидерът на "Възраждане" каза, че са си поставили за цел да съберат 500 хиляди подписа и изрази убеденост, че ще успеят.

На срещата с държавния глава от партията казаха и какъв ще е въпросът, който ще предложат за референдума - "Съгласни ли сте българският лев да се запази като официална валута в България до достигане на 90 процента от средноевропейските доходи?".