Съпруги на военнослужещи в руската армия от Бурятия записаха обръщение към ръководителя на републиката Алексей Циденов с молба да нареди да се върнат съпрузите им у дома. През януари военните били изпратени на "учения" и сега са в Украйна, каза пред редакцията на "Сибирь.Реалии" Вера Партилхаева, една от участничките в акцията, предаде руската версия на "Свободна Европа".

"От 24 февруари те участват в спецоперация. Изтощени са психически и физически. Всички имат леки или средни контузии", разказват пред камера съпругите на военните.

По думите им военните са в полеви условия от 4 месеца. Много са от тях са настинали.

"Телевизията не дава гласност на това беззаконие! Всички се страхуват, дадена е команда да мълчиш! Нека смъртта на всеки военен в тази несправедлива война тежи на съвестта ви! Искаме да бъдат върнати нашите синове и съпрузи в родината им", пише Вера Партилхаева в социалните си мрежи.

Според нея в призива са участвали съпругите на военните от пета танкова бригада "Тацин".

Твърди се, че са известни поне 30 загинали войници от тази бригада. Според "Сибирь. Реалии" до средата на юни бяха потвърдени данни за 184 загинали от Бурятия.

Републиката е на второ място сред регионите на Русия по брой смъртни случаи. На първите места по загиналите са републиките от Далечния изток или от Северен Кавказ, с изключение на Чеченската република, която е ръководена от лоялния путинист Рамзан Кадиров.

Официално от Министерството на отбраната не коментират тези данни. Също така няма реакция от страна на властите към призивите на съпругите.