ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

Специален пратеник на Клуб Z в Париж

Терористът, който заедно с приятелката си взе заложници в супермаркет  в Париж, направи представление от смъртта си по време на  престрелката със силите на реда. Късно следобед днес специална тежковъоръжена полиция с каски, щитове и бронежилетки обкръжи супермаркета, собственост на евреин, на авеню Порт дьо Вансен. Там се беше барикадирал Амеди Кулибали заедно с приятелката си Хаят Бемедиен.

Двамата държаха десетки клиенти на супермаркета като заложници и поставиха условие властите да освободят братята Куаши, които извършиха атентата в сатиричния седмичник "Шарли ебдо" и след бягство бяха обкръжени от полицията в печатница в градчето Дамартен-ан-Гуел северно от Париж.

Късно следобед, към 18,30 българско време, автоматичната врата на супермаркета се отвори и десетки полицаи нахлуха вътре, предпазвайки се със щитовете и обсипвайки вътрешността на магазина с куршуми. Кулибали отовори яростно на изстрелите. В завързалата се престрелка полицаите се дръпнаха от входа, а той се затича демонстративно срещу тях. Логично на изхода на магазина бе посрещнат от рояк от куршуми.

Веднага след това десетки ужасени заложници изтичаха извън магазина, пазени от полицията. Малко по-рано през деня братята Куаши бяха убити в подобна престрелка със силите на реда. 

В специалното си обръщение към нацията френския президент Франсоа Оланд потвърди, че има 4 жертви сред заложниците.

В неделя в Париж ще се проведе републикански марш. Френският вътрешен министър Бернар Казньов покани колегите си от няколко европейски страни и САЩ в Париж в неделя да обсъдят мерки в борбата срещу тероризма.