Браво на Сергей Суровикин, че изтегля руските войски от Херсон.

Това обяви чеченският лидер Рамзан Кадиров, след като командирът на руската армия в Украйна обяви оттеглянето на окупаторските сили на източния бряг на Днепър.

"Напълно съм съгласен с мнението на г-н Пригожин (шеф на "Вагнер") за решението на Суровикин. Евгений Викторович много точно отбеляза, че Суровикин спаси хиляди войници, които действително бяха обкръжени. След като претегли всички плюсове и минуси, генерал Суровикин направи труден, но правилен избор между безсмислените жертви в името на гръмки изявления и спасяването на безценния живот на войниците".

Кадиров, който само допреди месец критикуваше руските командири за изтеглянето от Лиман, започна да изброява аргументи в подкрепа на позорното бягство от Херсон.

"Херсон е много труден район без възможност за стабилно редовно снабдяване с боеприпаси и формиране на силен, надежден тил. Защо това не беше направено в първите дни на спецоперацията? Това е друг въпрос. Но в тази трудна ситуация генералът действа мъдро и далновидно - евакуира цивилното население и нарежда прегрупиране. Така че за "предаване" на Херсон не е нужно да се говори".

Диктаторът отбеляза, че още в първите дни от войната войниците му докладвали колко труден бил регионът.

"Да, може да се съхрани, възможно е да се организира поне някаква доставка на боеприпаси, но цената ще бъде много човешки животи. И тази прогноза не ни устройва. Затова смятам, че Суровикин действаше като истински военен генерал, без да се страхува от критика. Той носи отговорност за хората. Благодаря ви, Сергей Владимирович, че се грижите за момчетата! Ще изпълним заповедта на Върховния главнокомандващ, няма да спрем да нанасяме удари по противника и няма да се уморим".