САЩ ще засилят военното си присъствие в  някои страни от Източна Европа, но не и в България.

Това стана ясно от изявлението на президента Джо Байдън при пристигането си в Мадрид, където се провежда срещата на върха на НАТО.

• В Испания ще бъде увеличен от 4 на 6 броя на ескадрените миноносци във военноморската база „Рота“.

• В Полша ще бъде създадена постоянна централа на Пети корпус на американската армия.

• В Румъния американците ще имат допълнителна ротационнна бригада от 3000 бойци плюс още 2000 души персонал.

• Ще бъде засилено и ротационното присъствие в балтийските страни – Литва, Латвия и Естония.

• Във Великобритания ще бъдат изпратени още две ескадрили бойни самолети F-35.

• Допълнителни противовъздушни и други отбранителни сили ще бъдат разположени в Италия и Германия.

„В момент, в който Владимир Путин разклати мира в Европа и нападна самите устои на основания върху правила ред, САЩ и съюзниците им ще увеличат мощта си“, увери Байдън.

По-късно на срещата в Мадрид бе отправена покана към Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО,. Вчера Турция вдигна пречките пред кандидатурите на двете скандинавски страни.

„Това показва, че Путин не успя да затвори вратите на НАТО. Той получава обратното на това, което иска. Той иска по-малко НАТО. Но получава повече НАТО с присъединяването на Финландия и Швеция“, изтъкна генералният секретар Йенс Столтенберг..

Темата бе коментирана и от Байдън.

„Попитаха ме за това, когато лидерите на Финландия и Швеция дойдоха в белия дом. И аз казах, че Путин иска финландизация на Европа, но ще видите натовизация на Европа“, каза предзидентът на САЩ.

(Финландизация е процесът, при който една малка държава се съобразява с правилата на външната политика на своята по-мощна съседка. Терминът иде от обвързването на Финландия със СССР по време на Студенаата война – б.р.).

Русия плаши с компенсаторни мерки

Русия реагира незабавно на новината.

„Разполагането на допълнителни сили на НАТО в Източна Европа ще доведе до компенсаторни мерки от страна на Русия. Москва разполага с необходимите възможности и ресурси за стопроцентово гарантиране на сигурността си“, заяви зам.-министърът на външни работи Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

"Няма да останем длъжни, както се казва. Възможности и ресурси имаме. Сигурността ни ще бъде на сто процента гарантирана", допълни той.

Според него тези, които предлагат решения за засилване на военното присъствие на НАТО в Източна Европа, живеят с илюзията, че Русия може да бъде сплашвана и по какъвто и да било начин възпирана. Но това няма да им се получи, увери Рябков. И допълни, че сигурността на страните, където се повяват допълнителни контингенти на алианса, не се повишава, перспективата за стабилизация се отдалечава, а рисковете нарастват.

Радев: НАТО се завръща към същинската си мисия

В Мадрид България е представена от президента Румен Радев. По думите му основна задача на лидерите на 30-те страни членки ще бъде да гарантират, че войната в Украйна няма да увеличи своя пространствен обхват. 

"След десетилетия на фокусиране върху борбата с тероризма и укрепването на мира далеч от нашия регион алиансът се завръща към своята същинска мисия да бъде гарант на суверенитета, сигурността и териториалната цялост на членовете. Това означава повишени амбиции, повече ресурси и като национално инвестиране и като общи разходи за отбрана", каза Радев, цитиран от БТА.