В двояка позиция се постави днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов поиска оставката на служебния министър на енергетиката Росен Христов, защото обвинявал "Продължаваме промяната" за газовите доставки със същите аргументи, с които такива обвинения от месеци отправят от... собствената му партия. Разликата била обаче в това, че Росен Христов отправял обвиненията от парламентарната трибуна, а ГЕРБ била сезирала отговорните институции.

В интервю за бТВ Борисов обяви още, че вижда експертно правителство, с кратък хоризонт, "най-лесно" - с мандата на "Български възход". Иначе вече имал прекрасен състав на собствен кабинет, можел да направи правителство с първия мандат, но то нямало да е устойчиво и обществено приемливо.

Изрази и недоумение защо ПП и "Демократична България" не го подкрепят, като трите партии гласуват в парламента идентично по ключови въпроси.

Готов бил и на лидерска среща с ПП. Но след като групите в парламента проведат серия от разговори по различни политики.

А кюлчета не е имал никога. Но този, който записвал и снимал него, направил същото и с Кирил Петков и Лена Бориславова "на парапета". Затова Борисов и Петков трябвало да обединят усилия, "още една коалиция" и да открият кой е този злонамерен човек.

"Ние вече имаме много добра коалиция"

Интервюто, каквото Борисов много отдавна не е давал за медия, започна с разбор - колко добре работел в момента парламентът (повтаряна от Борисов напоследък теза) и какви мнозинства се оформят по евроатлантическите въпроси - от ГЕРБ, ПП, "Демократична България".

"Ние вече имаме много добра коалиция в парламента. Ние можем да говорим за всякакви коалиции, но в НС резултатите от изборите и от гласуванията са идентични", заяви Борисов, призовавайки да не се бърза да се говори за третия мандат. И изброи:

"Този съюз се оформи още по темата РСМ. Решението за Украйна - огромно мнозинство - 175 "за". F-16 - 162-ма "за", стабилно мнозинство. Еврозоната - 157 "за" - огромно мнозинство. 100% диверсификация от руското ядрено гориво - 153 "за". КПКОНПИ - огромно мнозинство в комисията, от всички партии. Да ви спестя време, ще спра".

Ако продължим да работим така, как ще обясним, че нямаме правителство - хвърли ръкавицата Борисов. Но пък после пак заяви, ако ПП и ДБ не подкрепят първия мандат, и ГЕРБ няма да подкрепи втория на ПП.

А на въпрос за "Хартиената коалиция", която оформя друг тип мнозинство - от ГЕРБ, ДПС и БСП, лидерът на ГЕРБ обяви:

"Това е груба инсинуация! Машините остават в пълния им обем - всеки български гражданин, който иска да гласува на машините на Мадуро, може да го направи".

После Борисов пак разви тезата си, че устройствата за гласуване са манипулирани, като пак даде примера с изписването на надписа "Дневникът е подправен" на "цели" три машини, като пропусна да спомене, че от ЦИК многократно обясниха, че с тези устройства не е гласувано, както и че надписът показва, че има проблем преди включването на машината за реална работа и това е допълнителна гаранция, че не е пипана. 

На възраженията на водещия, че машините свеждат до нула недействителните гласове, и Борисов възрази:

"Сега са 190 000 и с машините недействителните гласове".

Бе поправен от водещия - недействителни гласове няма, има голям брой "Не гласувам за никого" (и то не са 190 000, а близо 90 000, б.р.), на което лидерът на ГЕРБ отвърна - познавал българите, нямало да се вдигнат в неделя, за да изразят протестен вот.

"То няма да е устойчиво"

"Ние можем да направим правителство с първия мандат. То няма да е устойчиво. Няма да предизвика спокойствието, което желаем. Няма да ни представи еднозначно пред обществото и напрежението ще продължи да расте", заяви още Борисов по въпросите на фирмиране на кабинет. "Имам кабинет, разбира се - прекрасни експерти, министри - нови, стари. Ако дойде това време, ще ги видите. То не е важно в момента", допълни той, като отбеляза, че лично нямало да е кандидат за премиер, защото "с 67 депутати трябва да намериш сечение".

След което благодари на президента Румен Радев за търпението - за да свикнели всички кой е победителят на последните избори. Лидерска среща можело да има, заяви още Борисов, но след предварителна подготовка по отделните теми.

"От Белия дом до Берлин, от Париж до Москва съм ходил на лидерски срещи. В момента тази среща се подготвя със срещите в НС. Като минем по точките, тогава има смисъл", заяви Борисов.

И пак разкритикува отказа на Кирил Петков и Асен Василев, както и на ДБ, да се срещнат с "контактьорите" Росен Плевнелиев и Соломон Паси. А на Плевнелиев му дължали и едно "здравей", защото той бил назначил неизвестния Христо Иванов за вицепремиер и Асен Василев за министър. 

"Какво е в мойта душа е без никакво значение. Да, всички ме питат защо съм толкова добронамерен - защото хората трябва да изкарат зимата. Да, това е компромис" - пък отговори Борисов на въпроса простил ли е на съпредседателите на ПП за ареста си.

Най-лесно според мен ще е с "Възхода"

А как все пак Борисов вижда възможностите за съставяне на правителство, след като неговото е неприемливо, а ГЕРБ няма да подкрепи ПП?

"Има още време партията да узрее. Айде, ето ви изход! 30,40 точки - няма никакво значение чий е мандатът. Назначават се 20 министри Х, може да е изобщо без политически лица. Примерно Антон Хекимян (шефът на новините на бТВ) става министър на енергетиката и изпълнява две точки. Иван Иванов, Петър Петров стават министри и по начина по който се решават въпросите сега... Друг вариант няма.

Най-лесно според мен ще е с "Възхода". Това правителство, като се прави, ще е с кратък мандат - до лятото, до местните избори, за три месеца, няма значение". 

"Това не е в сайта "Рога и копита"

Борисов говори с подчертана ирония за енергийния министър и нападките му към ПП, визирайки вчерашното изслушване на Росен Христов в парламента, където той за пореден път заяви, че предният кабинет оставил страната без газ, купувал руски газ по-скъпо и т.н. - същите обвинения, изговаряни от ГЕРБ в тв студиата по време на цялата предизборна кампания. И след оставката на вътрешния министър, поиска и тази на енергийния.

"Аз съм доста ядосан на това което направи служебният министър Росен Христов вчера. Служебното правителство е да прави избори, не да дава оценки. Има ДАНС, ГДБОП, прокуратура, НСлС, които се занимават с тази работа. Откъде накъде той ще напада нашите потенциални партньори от ПП! Той вчера извърши политически акт на атака. Ние два месеца обясняваме, че това е вярно, но действаме институцинално. Той каза вчера чудовищни неща. Това е от парламентарната трибуна, това не е в сайта "Рога и копита"!", заяви лидерът на ГЕРБ. "И затова почваме да искаме оставката на служебния министър. Ми да, не може да напада така партията на промяната. Те са заедно с ДБ и се оказва, че месеци наред те са действали за руската федерация", хвърли в същото време камък в градината на ПП и ДБ той.

И изброи всичко, казано от Христов вчера.

"Аз не вярвам на този министър, аз не вярвам. Той го казва: че те са нарушили абсолютно всичко, установил като встъпил в длъжност, че са ни оставили без газ за септември. Аз тайно се надявах че Делян Добрев не е прав, защото тази партия ПП ще стане трудна за общуване", продължи лидерът на ГЕРБ.

"Мата Хари жена ли е, мъж ли е"

На финала Борисов бе попитан притеснява ли се от заявката на главния прокурор Иван Гешев, че скоро щяло да приключи митичното разследване за кюлчетата и пачките в чекмеджето му. "Никога не съм се притеснявал", заяви той и опита да парира последващи въпроси по темата като препрати водещия към видеото на Кирил Петков и бившата шефка на кабинета му Лена Бориславова от едно стълбище. Любопитно, но неизяснено обаче остана това, че Борисов, цитирайки Иван Гешев в интервю за "Капитал", изнесе повече подробности по разследването отколкото самият главен прокурор направи, че от френската банка, от съдия-следовател е дошло, че едната банкнота не е истинска. Не се от къде бившият премиер разполага с такава информация, още повече че самият Гешев непрестанно твърди, че главният прокурор не следи дела.

"Мата Хари жена ли е, мъж ли е?", продължи обаче водещият.

"Добре, няма какво повече да си кажем, защото заклех се във всичко, че никога не съм имал кюлчета. Имал съм жена банкерка, от времето на ИПОН парите ми стоят при нея. Аз съм винаги бил народен човек, те и в тоалетната ме записват. Защо други ме записват? Защо аз не записвам някого? И какво като ме записват, народът сложи ли ме пак пръв?", бе отговорът.

И после:

- Кой ви записа?

- Най-вероятно този, който записа Кирил Петков с Лена на парапета. Питайте го кой го записа и ще обединим усилия да го намерим. Ето, още една коалиция.

- Къде ви завари 10 ноември?

- Играех си футбол и си гледах живота, занимавах се с охранителна дейност. Но никога не съм имал кюлчета, никога. Аз съм работил с милиони в ИПОН.