Всички служби в България са участвали в решението за изгонването на 70 дипломати и служители на посолството и консулствата на Москва у нас. Имало е три доклада на ДАНС.

Това обяви премиерът в оставка Кирил Петков на влизане в пленарната зала на парламента, където бе извикан, за да обясни за решението страната да прогони служителите на руската дипломатическа мисия, което обяви вчера.

Петков посочи, че решението не е еднолично негово, в каквото бе обвинен днес, а е плод на цели три доклада на т.нар. Българско ФБР - от май, юни и март и е взето след заседание на Съвета по сигурността към министър-председателя, провело се на 9 юни. Отделни информации от ДАНС имало още през март.

Петков изброи и службите, имащи отношение по казуса, присъствали на заседанието. Там е имало представители на
МВР, ДАНС, ДАР, военното разузнаване, НСО, секретарят на съвета по сигурността и представител на президентсската институция.

Последното е любопитно, тъй като днес държавният глава Румен Радев обяви, че не е бил информиран за случая.

Петков се явява на закрито заседание по искане на БСП. Днес левицата обяви, че осъжда действията по изгонването, обвини Кирил Петков, че е взел еднолично решението - без да информира коалиционните си партньори и даде заявка - няма да седне на масата на преговорите за ново правителство, ако той пак е кандидат за министър-председател.

"Идеята за еднолично решение беше поредният опит за политически маневри", лаконичен бе Петков след изслушването.