Столичен общински съвет ще обжалва решението на столичния Административен съд, който на първа инстанция отмени новите ограничения за използване на фойерверки в София. Това обяви председателят на СОС Георги Георгиев днес.

"Това, което се случва, го няма никъде в Европа - да се гърмят бомбички, пиратки и най-различни пиротехнически средства под прозорците на хората", отбеляза той.

Новата наредба имаше за цел да намали безразборната употреба на пиротехнически средства на определени места в столицата - в междублокови пространства, до болници, училища и детски градини. Тя предвижда и ползване на по-сериозната приотехника само на Нова година, или след предварителна заявка. Налице са и солидни глоби за физически и юридически лица.

От законова гледна точка обаче Административен съд-София откри проблем с част от текстовете, които даваха правомощия на общината да дава разрешения за употреба на подобни изделия. Причаната - в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия е посочено, че само МВР има правомощията да издава разрешителните за употреба на тези изделия.

"В наредбата ясно е посочено кой какво контролира, няма неяснота според нас. Няма районно полицейско управление в София през последните пет години, което да е извършило проверка за начина на използване на пиротехнически средства и причината е, че няма законова разпоредба, която да ограничава по някакъв начин употребата на пиротехнически средства", обясни Георгиев.

Той припомни, че новата наредба е в следствие на петиция от над 17 000 софиянци, които искаха ограничаване на пиротехническите средства в града. 

"В София има над 5 хиляди деца от аутистичния спектър, хиляди хора със здравословни проблеми, бебета и малки деца, домашни любимци и бездомни животни, които истински страдат от безразборната употреба на пиротехнически средства. Озадачен съм защо в 21 век трябва да водим такъв цивилизационен дебат", добави председателят на СОС.