- Г-н Зарков, вчера за мнозина се превърнахте в герой с гласуването си "против" поредното отваряне на Изборния кодекс (ИК) - за връщането масово на хартията при гласуване, предложено от собствената ви парламентарна група. Беше ли предварително изчислено, че гласът ви ще е решаващ за това предложението да не мине - доколкото може да се изчисли колко души ще се регистрират и гласуват?

Не, не съм броил гласовете преди моето гласуване, защото аз бях убеден в него. Това не ме превръща в герой, а просто в един от хората, които последователно, заедно с цялото БСП се е борил за машинното гласуване и като такъв имам отговорност да го опазвам.

- Позицията на БСП за връщане на хартията бе заявена и на последния конгрес от лидерката с неконстатирана тогава оставка Корнелия Нинова. С оглед позицията "от най-високо ниво" намерихте ли съмишленици вътре в парламентарната група?

Групата не обсъжда достатъчно задълбочено тази законодателна инициатива, за което съжалявам. Но трябва да попитате тях.

- Математически гласовете на "Възраждане" са тези, които могат да върнат или да възпрат инициативата на ГЕРБ, БСП и ДПС за завръщането на хартията. Вчера заявиха подкрепа за оставането на сегашното положение. Но водите ли разговори с тяхната група да остоява позицията си?

Мисля, че вчера се разбра, че решението зависи от всеки един депутатски глас. В такава конфугурация по всеки един въпрос всяка една група може да има тежест. Аз не се занимавам обаче с това да проверявам какво мислят другите, или предварително да броя гласовете. Опитвам се да бъда последователен и да защитавам идеите, за които съм агитирал.

- Бяхте ли предупредили колегите си от БСП в парламента как ще гласувате?

Групата ми беше информирана за това, че ще отстоявам тази позиция докрай - и с гласуване, и с изказване.

- Очаквате ли, както е модерно да се казва в левицата - "другарски съд"?

Не. И не виждам за какво.

- Ако трябва да се отвори Изборният кодекс, какво бихте предложили да се измени в него?

Не трябва да се отваря Изборният кодекс. Първо, заради прословутия международен стандарт, който никой в България не спазва - че непосредствено преди избори не се правят промени в ИК. Второ, не ми се вижда възможно този парламент, в това си състояние, да проведе дебат по правилата за гласуване. Не знам и дали си дават сметка хората, които отварят тази тема, че на първо четене може и да има само един параграф, но между първо и второ четене ще бъдат поставени множество тежки въпроси, които сме обсъждали не един или два пъти.

В сегашната раздробена парламентарна обстановка, един господ знае какво ще излезе. Това ми се струва напълно безотговорно. Приоритет на това Народно събрание трябва да бъде бюджетът и конституционната процедура за съставяне на правителство, не и Изборният кодекс.

- Корнелия Нинова говори за 100 000-150 000 загубени за левицата гласа заради машинния вот. На какво се базират тези изчисления? Питам ви като един от изтъкнатите юристи в партията, работил по всички изборни законодателни изменения, предлагани от левицата в миналото.

За тези изчисления питайте нея. Аз не знам откъде идват.