"Продължаваме промяната" няма да преговаря с БСП за съставяне на правителство. Това заяви пред БНТ съпредседателят на партията Асен Василев. Причината за това е, че БСП подкрепя връщането на хартиената бюлетина, заедно с ГЕРБ и ДПС. В правителството на Кирил Петков двете партии бяха коалиционни партньори.

"Хартиената бюлетина е начин да се върне статуквото на власт - това е ключът към местните избри. На предните местни избори имаше почти 500 000 невалидни бюлетини", каза Василев.

Според него хартиеният вот сега ще доведе до около 190 000 недействителни гласа. А БСП не иска честни избори за кмет.

От думите на Василев стана ясно, че в партията са склонни да работят заедно с "Демократична България" за общи кандидатури на местните избори. Днес "Демократична България" отправи подобна покана към "Продължаваме промяната".

"Още във вечерта на изборите казахме, че ГЕРБ победиха, "Продължаваме промяната" ще бъдем конструктивна опозиция, което не означава да гласуваме напук, само защото ГЕРБ са предложили нещо или някой друг е предложил нещо. Има редица теми, по които ще гласуваме за", каза още Василев.

"Продължаваме промяната" са започнали предварителни разговори с "Демократична България" за втория мандат и евентуално издигане на общи кандидати за местните избори, каза още Василев.

"БСП и да ни подкрепят, и да не ни подкрепят, това са 98 гласа и това не прави коалиция. Истината е, че ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" са 130 депутати. Тоест няма как този пралмент даизлъчи правителство, което да не е подкрепено от една от тези три партии", изчисли Василев.

Ако се стигне до втори мандат, "Продължаваме промяната" ще предложат кабинет и управленска програма, но няма да търсят подкрепа от ГЕРБ.

"От БСП търсим подкрепа по тези политики, които като опозиция подкрепяме. За кабинет няма как да имаме разговор, ако те искат хартиената бюлетина да се случи по този начин и те го знаят от самото начало", категоричен бе Василев.

Всеки един от депутатите на "Продължаваме промяната" в парламента е обещал на гласоподавателите, че коалиция с ГЕРБ няма да правят и се очаква това обещание да бъде изпълнено, каза още Василев. Според него на срещата с ГЕРБ е имало съгласие по всички политики, като единственото притеснение е било бюджетният дефицит.

"Ние бяхме направили изчисления и ясно показахме че е възможно всички политики да се осъществят и бюджетният дефицит да е 2.1%. Можем да имаме допълнителни експертни разговори по макрорамка, но истината е, че е напълно възможно всичките политики да се осъществят и бюджетният дефицит да е под 3%, без да се нарушава фискалната рамка", каза още Василев.