Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис създаде нова неяснота около намеренията на президента Джо Байдън да се кандидатира за преизбиране през 2024 г., след като се разграничи от свое категорично изказване по въпроса, направено по-рано през седмицата, предаде ДПА.

"Президентът възнамерява да се кандидатира и ако наистина го направи, аз ще бъде кандидатът му за вицепрезидент. Ще се кандидатираме заедно", каза Харис пред репортер на "Лос Анджелис таймс", преди да отпътува от Калифорния със самолета си "Еър Форс 2".

Съветници на вицепрезидента предварително били уведомили журналиста, че Харис желае да разясни свое изказване, направено от нея в понеделник пред Си Ен Ен. В интервю пред водещия от телевизионния канал Дана Баш вицепрезидентът беше помолена да коментира дали Байдън ще се кандидатира и дали тя самата не възнамерява да се кандидатира за президент.

"Джо Байдън ще се кандидатира за преизбиране, а аз ще бъда неговият кандидат за вицепрезидент", каза Харис. "Точка."

Съзнателно направеното разяснение със сигурност ще повдигне въпроси около намеренията на Байдън, които са предмет на спекулации още от изборите през 2020 г., отбелязва ДПА.

Байдън, който е на 79 години, е най-възрастният президент в американската история.

Виден демократ, близък до Белия дом, заяви, че думите на Харис не са знак, че Байдън е размислил относно възможността да се кандидатира. Байдън и други представители на американското президентство са казвали многократно, че той се очаква да се кандидатира на изборите през 2024 г.

Уточняващото изказване на Харис е имало за цел да се избегне използването на категорични формулировки, които автоматично биха задействали законовите изисквания към Байдън в такъв случай да регистрира официално предизборната си кампания във Федералната избирателна комисия и да започне набиране на финансови средства в нейна подкрепа, обясни демократът, който пожела анонимност.

Въпреки всичко много демократи спекулират в лични разговори за бъдещето на Байдън и за това дали Харис, която има нисък рейтинг на обществено одобрение, все още е фаворитът за кандидат за президент, ако Байдън откаже да се яви на изборите. Двусмислените изказвания на Харис за намеренията на Байдън - два дни след първоначалните си думи пред Си Ен Ен - вероятно ще засилят тези спекулации, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.