Адвокат Николай Хаджигенов, защитник на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, е изпратил молба до президента за помилването ѝ. Той обяви това в интервю за бТВ тази сутрин, след като вчера стана ясно, че ВКС дава 6 г. ефективно на Иванчева.

Присъдата дори бе приведена в изпълнение, т.е. - тя физически вече е в затвора в Сливен.

По делото за прословутия подкуп в "Младост" от 2018 г., ефективни присъди са постановени и за другите двама подсъдими – бившата зам.кметица Биляна Петрова получава 5 г. затвор, а посредникът Петко Дюлгеров – 4 години.

Иванчева и Петрова бяха зрелищно арестувани на 17 април 2018 г. пред Спортната палата в София. Акцията се ръководеше лично Иван Гешев, по това време ръководител на Специализираната прокуратура, нищо че той не беше наблюдаващ прокурор по делото.

В крайна сметка три съдебни инстанции признаха подсъдимите за виновни, макар и с различни мотиви. Прието бе, че те са получили 70 000 евро като първа вноска от поискан подкуп от 250 000. За неплатената още "горница" обаче не бяха признати за виновни - както настояваше държавното обвинение.

Мотивите на ВКС още не са известни.

Всички съдилища признаха за категорично доказано, че строителният предприемач Александър Ваклин предава в кафене на Петко Дюлгеров сумата от € 70 000. Още в тоалетната на заведението, в което се срещат Дюлгеров си отбива комисион от 20 % - 14 000, а другите предава на двете - кметица и зам.-кметица. Парите бяха открити на задната седалка на служебния автомобил, а Иванчева твърдешие, че са им подхвърлени.

Докато течеше делото пред ВКС, Десислава Иванчева роди син. Засега детето остава при нейната майка, пише бТВ.

На въпроса дали в молбата за помилване се позовава на това, че тя оставя малко дете Хаджигенов отговори:

„Това, върху което съм акцентирал, е правосъдието. Това е част от битката за правосъдие.

В един нормален свят Иванчева щеше да е при вас онзи ден (в студиото на бТВ), а Борисов в затвора. Доколкото у нас светът не е нормален, стана обратното“, коментира адвокатът.

Той призна, че не знае президентът, който е делегирал това право на вицепрезидента, колко молби за помилване е уважил за последните години. Той уточни, че при помилване присъдата не се отменя, просто Иванчева няма да лежи в затова.

А вчера защитникът написа и позиция във фейсбук, с която прикани и обикновени хора да пишат до президентството: