Да има хаос и след хаоса - омраза. Това са целите на тези атентати.

Така премиерът Бойко Борисов вижда терористичните атаки във Франция от изминалите дни.

"В много държави има големи общности (мюсюлмански, б.р.), включително в България. Целта е да бъдат сатанизирани мюсюлманите, светът да се раздели по религиозна ос и хаосът да настъпи. Успя, виждам настроенията, омразата. Светът стана различен отпреди няколко дни", посочи Борисов, на когото Нова тв гостува в кабинета му в Министерския съвет.

"Искам да кажа на хората в България да не се поддават на тези настроения. Имаме Косово, Сирия, Либия. Близо до нас имаме и най-ужасната организация (Ислямска държава) и много лесно нещата могат да излязат извън контрол и да минат на българска територия. Хаосът е най-добрата хранителна среда за вражда между религиите", каза още Борисов.

По думите му "лидерите на терористичните организации са умни хора, за съжаление пагубни". Западът опитал и единия, и другия вариант - и с добро, и с лошо. Но тероризмът отново не е бил спрян.

Според Борисов, случилото се във Франция "е добра храна за националистическите партии и за тези, които защитават малцинствата".

"Те са като скачени съдове. Така се разпадат държави. Притеснен съм, защото тези настроения ще растат и не знам докъде ще я докараме", каза той.

"Надявам се, че службите ще бъдат по-скромни в изказванията си, министрите също. Ние сме на най-уязвимо място. Подложени на огромна бежанска вълна, имаме над 34 000 влизания на бежанци на наша територия. Винаги могат да влязат и хора на Ислямска държава", допусна Борисов.

За охраната на границата

Според премиера се е преекспонирал спорът между МВР, от една страна, и МО и президентсвото, от друга, за това трябва ли да се включи армията в охраната на границата - задача, поверена сега единствено на вътрешното ведомство.

"В армията има прекрасна техника, професионални шофьори. С логистиката на армията ще спасяваме живота на полицаите. Това искаме да направим и ще го направим въпреки съпротивата. Поне 100 души ще са водачите на тази техника. После ще се мисли за включване на Военна полиция, която има право да е на границата", заяви Борисов.

Той коментира и изразените от президента Росен Плевнелиев опасения, че струпването на военна сила на браздата с Турция ще предизвика дипломатически скандал.

"Армията в Гърция и в Турция участва активно в охраната на границата. И аз не си спомням да сме правили дипломатически скандал от това. Защото за всички е явно, че Турция има 2 милиона бежанци, а ние сме под голям натиск. Президентът е държавен глава, на никой върховен главнокомандващ не му е приятно да му изкарват армията по други задачи. Така че приемам неговото изказване като грижа за армията", каза по адрес на изказването на Плевнелиев Борисов.

За общата система за сигурност в Европа

Премиерът се обави "за" идеята за обща система за сигурност в Европа. Според него в рамките на шест до осем месеца можело бързо да се организира - да се създаде обща прокуратура, за каквато отдавна се говори, общи спецслужби. 

По повод българските служби Борисов се изпусна: били предотвратили "казус".

"Системите за сигурност винаги са в повишена готовност. Имаше казус, имаше решения. Службите се справиха добре. Много се постараха колегите. Нищо повече няма да кажа", изтърва Борисов, но и не каза повече и обяви, че ще след интервюто отива на среща със шефовете на службите.

По отношение на дебата за смяната на шефа на ДАНС Владимир Писанчев и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, Борисов даде да се разбере, че лично той би им дал шанс да останат на постовете си и да докажат професионалните си качества. Но в коалицията имало "желание за смяната им".

"Писанчев аз го направих заместник-директор. Тези хора работят в зависимост от това как са управлявани. За съжаление в България службите се влияят от политиката. Тези хора са ми били подчинени и знам как работят. Трябва да им се даде шанс да докажат професионализма си. Защото когато имаш слаб премиер като Пламен Орешарски, слаб финансов министър, какво можем да очакваме от тях, какви резултати искаме да постигнат?! В мандата на БСП полицаите бяха на границата и да пазят жълтите павета", заяви Борисов и допълни:

"Аз разсъждавам по друг начин. ГЕРБ направи много за еврофондовете, за инфраструктурата, но остана един лош белег относно полицейщината. ГЕРБ се промени и мисля, че всеки от нас си извади поуката. Не че се доказа нещо - че има подслушвания - напротив". 

За асфалта и хляба

По стар стил Борисов започна да изброява успехите на управлението си и какви инфраструктурни проекти смята да реализира във втория си мандат. И бе прекъснат от водещата Диана Найденова с: "Пак асфалт! Хората искат хляб!"

"Хляб дадохме! 50 млн. лв. дадохме за коледни добавки. И великденски искаме да дадем. И пенсиите вдигнахме. Опорни точки на БСП не ми се слушат!", ядоса се премиерът и все пак изброи, че през 2015 г., "ако тази коалиция остане на власт", ще има започната магистрала "Хемус", ще има "Марица", отсечка от "Струма", северна тангента, метрото до летището и започнат трети метродиаметър.

Премиерът коментира и анонсирания от ДКЕВР 10% скок на цената на тока. Заяви, че се водят преговори с американските тецове, но и дупката в НЕК била огромна. 

"Имаме много важни неща да свършим. На хората им трябва спокойствие, а на нас ни трябва време. Да им построим това, което им трябва. Да реализираме програмата за енергийната ефективност. Ако не го направим, ще сложим лепенки на вратите на хората и ще трябва да ги гоним от панелките, защото срокът на годност на тези сгради ще е изтекъл", каза в заключение по икономическата тема Борисов.

За съветите на ДПС

Не бе избегната и темата с изказването на лидера на ДПС Лютви Местан по време на коледните празници, с което той "посъветва" Борисов да се отърве от Патриотичния фронт. В противен случай тази година щяло да има нови избори.

"Само преди два месеца ги изгониха с камъни всичките (БСП и ДПС). Ако има предсрочни избори дали ще управляват?! С кого ще управляват?!", ядоса се премиерът. А водещата предположи: "С вас".

"Ще ме изгонят с предсрочни избори и после с мен ще управляват?! С цялото ми уважение към г-н Местан, понеже той ми дава акъл, му казвам и аз - за да станат приемлив за българските партии коалиционен партньор - да се изчистят", на свой ред посъветва Борисов.

На настоятелните въпроси има ли някакъв вид съглашателство между ГЕРБ и ДПС, (каквото коалиционният партньор Радан Кънев заподозря в нощта на гласуването на измененията, касаещи частните пенсионни фондове, след като двете партии гласуваха заедно), Борисов отговори:

"Както си пия с Кънев кафе, така мога да пия с всеки. С г-н Кънев си имаме доверие, като се гледаме и си говорим, си вярваме. Какво аз правя със собствената си партия, си е моя работа".

Той даде да се разбере, че по въпросите на пенсионната реформа е готов да пие кафе и с Местан, и с лидера на БСП Михаил Миков.

Борисов анонсира и създаването на временна парламентарна комисия, която ще проверява дейността на частните пенсионни фондове.

"Ще си направим една хубава парламентарна проверка, да видим какво има във фондовете. Ако има проблеми, това е прекрасно - че навреме ще бъдат предупредени хората и ще вземат мерки. Да не се случи така, че после да нямат пенсии".

За КТБ

Коментирайки казуса с КТБ, Борисов отново се изпусна - каза, че в момента държавата спасява друга или други банки. 

"В момента подкрепяме други частни банки, за да няма проблеми. В КТБ държавата умишлено не се намеси и тя падна", заяви той, но отказа да съобщи имена.

На финала и на двата блиц въпроса: "за" или "против" задължителното гласуване и тютюнопушенето е, отговори с "Не".