Националният ни отбор по баскетбол за мъже загуби от Португалия със 78:88 (20:21, 32:23, 12:23, 14:21) като гост в Коимбра в среща от третия кръг в група F от предварителните квалификации за Европейското през 2025 г. в Латвия, Кипър, Финландия и Полша.

Двубоят бе доста важен. Селекцията ни беше без най-добрия си играч - Александър Везенков.

"Няколко са причините за загубата, коментира старши треньорът Росен Барчовски пред Нова тв. - Допуснахме прекалено много грешки - на това ниво е недопустимо. А на всичко отгоре от тях сме получили 21 точки. Фокусът ни беше да спрем стрелбата им за три точки, защото те там са силни. Вкараха ни само 6 тройки за целия мач с 27 процента успеваемост. За сметка на това ни вкараха страшно много - 40 т., вътре в полето.”

Мач, който искаш да спечелиш като гост, се печели основно със защита, добави той. - Беше ясно, че ние не сме готови в нападение. Нямаме тренировки, Кравиш е без една тренировка в отбора, така че кой знае какво не можеше да се очаква. Но спадът в третата част дойде от индивидуални грешки в защита и нападение. Имена не искам да споменавам.”

Опитният специалист, извел България на последното Европейско по-рано през есента, направи и по-сериозни изводи - за нивото и начина на работа в страната ни.

"Трябва да се замислим всички ние, които работим. Повечето състезатели играят в България, не всички обаче. Те са годни физически. Но всички ние в България сме виновни, защото такава пресираща защита никой не играе. Ние симулираме преса, симулираме агресия, но никой не го прави.

Треньорите се огъваме, защото няма изпълнители, защото била къса ротацията, защото по-опитните натискат треньорите това нещо да не се случва. Огромна слабост още от подрастващите”, отчете Барчовски.

Предстои гостуване на Кипър, което треньорът окачестви като трудно.