Политическите партии трябва да подпишат документ с мерките, които биха подкрепили, след което да се излъчи кабинет с кратък мандат и с министри, които не са политически лица. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред при посещението му на модернизацията на Пречиствателната станция в Пловдив.

От думите му стана ясно, че той си представя бъдещия кабинет да изглежда като служебното правителство. Той допусна при определени условия да подкрепи и правителство с втория мандат на "Продължаваме промяната".

"Подобен вариант не ощетява никого, не привързва никого към другиго и в същото време дава решения на основните проблеми. Готови сме за отваряне на бюджета, но без документ какво точно ще подкрепим там, ще стане сватбарски бюджет и фалитът ни е сигурен", коментира Борисов.

Той допълни, че всички партии още на изборите са декларирали какво могат и какво не могат да правят.

"В една подобна ситуация единственото е разум - да има правителство, да има парламент. Ние правим в парламента коалиции всеки ден с огромни мнозинства. Без нерви, без его, никакво значение няма кой мандат е. Министри, които не са политически лице да дразнят, както е служебното праивтелство", каза още Борисов.

И допълни, че "насила никого не можеш да накараш". Борисов изтъкна, че "всички декларираме, че е в името на хората". Според него е ясно, че скоро ще има избори, въпросът е дали сега или след няколко месеца.

Борисов каза, че е голям оптимист, че ще има правителство, заради обществения натиск, който има в тази посока.

"Ако се съгласят предварително да се подпише какво има право да прави това правителство, ще ги подкрепим, в името на хората. Тръгнат ли да правят глупости - ще бъдат свалени. Няма да се цапаме повече с тях".

Това каза още Борисов, по повод възможността да подкрепи правителство с втория мандат на "Продължаваме промяната".

Относно информациите, че Нидерландия би ни подарила самолети F-16 ако ние дарим старите си съветски самолети на Украйна Борисов заяви, че партия ГЕРБ би подкрепила подобна инициатива. Но изтъкна, че първо ще се консултира с президента Румен Радев, който е най-добре информиран за състоянието на армията и от какво тя има нужда.

Борисов каза още, че ако партиите поемат подписани ангажименти, премиерът няма да има никакво значение, защото парламентаризмът ще вземе връх.