Кирил Петков няма да е предложението на партия "Продължаваме промяната" за премиер.

Това изненадващо заяви заяви Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България".

Днес партията трябва да вземе мандат от президента Румен Радев.

Атанасов поясни, че решението за смяната на Петков е било взето снощи на събирането на ръководството на "Продължаваме промяната".

От формацията потвърдиха за Клуб Z за намерението за смяна на Петков. С уговорката обаче, че всичко е предпоследно и информация за рокадата ще има в следващите няколко часа.

По информация на Клуб Z името на Петков е заменено с това на Асен Василев - вицепремиер и министър на финансите в оставка. 

В ПП са обсъждали три възможни имена вчера, сред които, разбира се, и това на бившия председател на Народното събрание Никола Минчев. Проведено е било вътрешно гласуване.

Атанасов коментира днес, че това решение показва сериозно отношение на "Продължаваме промяната" към обществените настроения и очакванията на българските граждани. Атанасов смята, че консултациите за нов кабинет трябва да започнат максимално скоро, като на масата на преговорите се върне и БСП.

Той е на мнение, че не трябва да се преговаря с отцепилите се депутати от "Има такъв народ", а с цялата парламентарна група. Атанасов изрази мнение, че с новия номиниран за премиер, шансът да се състави правителство в този парламент се увеличава.

След като президентът връчи мандата днес "Продължаваме промяната" имат една седмица да се опитат да направят кабинет.

Петков бе неприемлив както за "Има такъв народ", така и за БСП. Социалистите свалиха доверието си от него, след изгонането на 70 руски дипломати от България. Тази сутрин, малко след анонса за сменения кандидат-премиер, зам.-председателя на ИТН Тошко Йорданов не каза категорично дали партията му ще подкрепи ПП - преди да види кой е кандидатът.