"Ние подкрепяме действията на българското правителство."

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод изгонването на 70 руски дипломати от премиера в оставка Кирил Петков. Той все пак допълни, че всичко това е направено "аматьорски".

"Щяхме да го направим по друг начин, но това е избрал народът и ние го подкрепяме. Да не връщат назад, толкова са им възможностите. Крайната цел ние я подкрепяме", каза още Борисов.

Той отбелязва, че изгонането на руските дипломати е било гръмко обявено от Петков.

"Сега трябва да избираме пред една аматьорска позиция, да отсеем зърното от плявата. Аз и партията, която ме е избрала за лидер, сме горди хора.

Тук, когато започна войната, казах, че докато не свърши тази война, всички действия на правителството, свързани с агресора Русия, ще бъдат подкрепяни. С две ръце подкрепяме за съответствие на бройките на дипломатите и прекомерното присъствие на руски дипломати и обслужващ персонал.

Това обаче трябваше да се случи по друг начин - външният министър и премиерът да излязат и да го обявят като доклад на службите, ако има такъв. Ако няма - да поемат политическа отговорност. Тоест да заговорят за реципрочност, да запознаят президента, да дойдат в парламента и щяхме да ги посрещнем на крака с аплодисменти", заяви Борисов.

И допълни:

"Винаги съм казвал, че гласът на народа е глас Божи. Българският народ избра Кирил Петков за премиер. Посоката за оттегляне или привеждане в съответствие на нашите и техните дипломати трябва да бъде продължена.

Правителството да не дава крачка назад. Има пълната ни подкрепа. Защото иначе би значело капитулация, отказ от суверенитет, а не трябва да го правим. Войната в Украйна трябва да спре и дори аматьорските действия трябва да бъдат подкрепени, за да стигнат до края".

Борисов коментира и новината, че Петков няма да е кандидат за премиер.

"В България вече да не си лидер. Лидерът на БСП не иска ПП, лидерът на ПП не иска лидера на ГЕРБ. Извинявайте, всички лидери с качествата си са повели стотици хиляди хора след себе си. Каква работа ми е на мен да определям ПП-то кой да му е лидер, премиер, кой да взима мандата?

Работата ми е този, който ще е там, да е истинският лидер. За да каже - аз, заедно с външния ми министър, съм взел решение, че дипломатите ги молим в неделя да си тръгнат, защото има данни от службите. Той обаче каза - не съм аз, Генчовска е.

Когато си лидер, поемаш отговорност. Аз не казвам - Томислав е виновен, нито Екатерина Захариева или Десислава Атанасова. Утре може да е друго, днес съм лидер и е така. Но лидер да не си, никой не иска с тях да си играе", коментира Борисов.

И допълни:

"Ако ПП имат друг лидер, да го покажат. Ако ще правят някаква мимикрия, в която обвиняваха нас... Вижте какво нещо е кармата - Кирил Петков ще седи на диванчето, ще си пуши, каквото пуши, или ще си пие, каквото си пие. Аз - тука, Доган - там, Царя - във Врана. Аз не изпадам в такава позиция - ако е еди-кой си, ще си говоря с тях, ако не е - няма."

Според Борисов ултиматумът на руския посланик Елеонора Митрофанова, че ще затвори посолството, ако до 12 часа днес експулсирането на 70-те души не бъде отменено, е намеса във вътрешните работи на страната.

Борисов благодари и на френското председателство на ЕС, което днес предава щафетата на Чехия - че изготви предложението за вдигане на ветото над Северна Македония.