"Изчезналата криптокралица" Ружа Игнатова попадна в списъка на 10-те най-издирвани лица на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ, предаде Би Би Си, цитирана от БТА.

Българката, която се укрива, е обвинена, че е присвоила над 4 милиарда долара, като подмамила хора да инвестират в нейната компания за търговия с криптовалути "УанКойн" (OneCoin). Това обаче се оказало измама.

ФБР установило, че "УанКойн" на практика няма никаква стойност и никога не е била защитена от блокчейн технологията, използвана при криптовалутите. Според федералната прокуратура компанията по същество била Понци схема* (пирамида) замаскирана като криптовалута.

Ружа Игнатова е в неизвестност от 2017 г., когато в САЩ срещу нея е издадена заповед за арест. Тя е била видяна за последно да се качва на самолет от България за Гърция, след което следите й се губят.

Българката е единствената жена в списъка на 10-те най-издирвани лица на ФБР.

---

* При тази "схема" печалбите не идват от законни инвестиции, а се изплащат на старите инвеститори от парите, които идват от новите инвеститори. На български използваме и името пирамида.

Иначе названието идва от Чарлз Понци - американец от италиански произход, който през 20-те години на 20 век създава незаконен бизнес модел.