Критикът на Кремъл и понастоящем затворник Алексей Навални, който през юни беше преместен от колония с общ режим в колония със строг режим, описа ежедневието си в публикация в "Инстаграм", като в шеговит тон го сравни с живота на руския президент Владимир Путин.

"Всички имат обикновени решетки, но аз разполагам с глуха 6-метрова ограда, каквато видях само в нашите разследвания за дворците на Путин и Медведев", написа Навални в петък. "Министрите на Путин го изчакват в приемни по 6 часа, при моите адвокати не ме пускат 5-6 часа. В бараката си имам колонка, от която силно звучат песни като "Слава службе в ФСБ", но и при Путин мисля, че е така. Вярно е, че приликите свършват дотук", добави той.

Опозиционерът изложи съществени разминавания в ежедневието на двамата. Навални ставал в 06:00 часа сутринта, следвало физзарядка, закуска, претърсване и работа.

"На работата седиш 7 часа на шевна машина на табуретка под височината на коленете. В 10:20 часа - 15-минутна почивка за обяд. След работа продължаваш да седиш. Няколко часа на дървена пейка под портрет на Путин. Това се нарича "възпитателно мероприятие", продължи Навални. "Путин, както е известно, спи до 10:00 часа, после плува в басейн и похапва извара с мед".

Но тези обстоятелства не отчайвали политика.

"Познавате ме, аз съм оптимист по душа и търся светлата страна на нещата дори при битуване в тъмнина. Развличам се, както мога. Ето, докато шия научих монолога на Хамлет на английски. Истината е, че затворниците от моята смяна твърдят, че като затворя очи и започна да мърморя нещо на английски от времената на Шекспир от рода на "in thy orisons be all my sins remembered" ме гледат все едно призовавам демон. Но аз въобще и не се замислям за такива неща: призоваването на демон би било нарушение на вътрешния правилник".

Леонид Волков, който е близък довереник на Навални, изтъкна пред "Дойче веле", че главният опозиционер на Путин живее в "условия на изтезания".

Според него политиците се опитват да го лишат от всякакъв контакт с външния свят и да подкопаят здравето му.

"Алексей има проблеми с гърба, които вече доведоха до голямо влошаване миналата пролет; сега режимът е организиран така, че той седи в неудобна поза по 70-80 часа седмично", обяснява Волков.

Освен това специално отреденото време за срещи с адвокати се припокрива с крайно необходими нужди на Навални. Той често е принуждаван да избира дали да се срещне с адвокат или да се нахрани, или измие. А времето за срещите е много ограничено, обяснява Волков. Той интерпретира шеговитата публикация на Навални като сигнал, че положението му е критично.

На 22 март съдът осъди Алексей Навални на 9 години строг режим по делото за "измама и обида срещу съда", след което той беше преместен в колония със строг режим в Мелихово.