Мандат даден, мандат приет. 

Президентът Румен Радев връчи днес първия мандат за съставяне на правителство, както е по конституция - на кандидата за министър-председател на най-голямата партия от последния вот - "Продължаваме промяната". За разлика от предния път, когато мандата взе Кирил Петков - вече премиер в оставка, днес това направи Асен Василев - вицепремиер и финансов министър в оставка.

Името на Василев бе обявено от председателя на парламентарната група Андрей Гюров.

На "церемонията" на "Дондуков" 2 присъстваха самият Петков, Гюров, както и бившият председател на Народното събрание Никола Минчев.

"България, знаем, е в политическа, икономическа и социална криза. Българите споделят основателни тревоги за нарастващите цени и неизвестността около бъдещето. Реформите и средства по Плана за възстановяване и развитие чакат своята реализация, от вчера имаме и външнополитическа криза", посочи Радев.

И подчерта, че реформите чакат. Припомни как предупредил, че ако няма реформи в първите 100 дни на правителството на ПП по отношение на съдебната система, "то статуквото ще потърси реванш".

"Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична и европейска България", заяви на финала Радев.

"За мен е изключително важно да имаме кабинет и този кабинет да работи в интерес на гражданите, а не в интерес на статуквото, и наистина да отстоява българския интерес и независимостта на България така, както и в първият мандат на ПП. Благодаря за мандата", отвърна му Асен Василев.

Според основния закон мандатоносителят има 7-дневен срок да изпълни мандата. Т.е. да предложи проектокабинет, който да бъде подложен на гласуване в Народното събрание.

Днес, при обявлението, че не той, както се очакваше, а Василев ще е кандидатът за премиер, Кирил Петков даде заявка, че преговори няма да има с ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане". Ще се говори отново с отделни народни представители - т.е. това, което ПП прави, откакто Слави Трифонов изтегли партията си от управляващата коалиция и правителството падна след успешния вот на недоверие.

От ИТН днес посочиха, че е малко вероятно да разговарят с ПП, а смяната на Петков с Василев е на практика фиктивна. Оттам изразяваха готовност тези дни да разговарят за ново правителство, ако Петков не е кандидат за министър-председател, но както стана ясно и днес от партията мандатоносител заявиха отказ от преговори с партията на Трифонов. Която определиха като "мафия" с излизането й от кабинета.

Заради скандала с изгонването на 70 души от дипломатическите мисии на Русия у нас, БСП също бе дала заявка, че няма да разговаря за кабинет, ако кандидат за премиер в Кирил Петков. Но за разлика от ИТН не смята смяната на имената за подмяна и днес лидерката Корнелия Нинова изрази готовност да се върне на масата на преговорите.