Доналд Тръмп отново ще се кандидатира за президент на САЩ, обяви негов съветник. Бившият държавен глава ще обяви официално своето решение на 15 ноември.

Новината идва в момент, когато Съединените щати са в очакване на драматична развръзка от междинните избори.

Сенат 

По последни данни демократът Марк Кели ще спечели изборите за Сената в щата Аризона и така партията на президента Джо Байдън е на крачка от мнозинство в горната камара.

В щата Невада разликата между двамата основни кандидати е незначителна - републиканецът Адам Лаксалт води с 48,5 процента (468 437 гласа) срещу 48,4 на сто (467 575 гласа) за демократката Катерин Кортес Масто при 95 процента преброени гласове. Според повечето експерти Масто ще спечели, тъй като оставащите гласове са предимно от либерални окръг Уейко, където се намира Лас Вегас. 

Ако демократите спечелят Невада, тогава ще разполагат с 50 сенатори, а републиканците - с 49. В началото на декември ще се проведе своеобразен балотаж в Джорджия, който ще определи дали либералите ще постигнат истинско мнозинство от 51 сенатори или пък републиканците ще съхранят статуквото от 50 срещу 50. 

Експертите са единодушни, че фаворит за Джорджия е демократът и пастор Рафаел Уорнък. Противникът му от Републиканската партия Хършъл Уокър е след най-скандалните кандидати на тези избори - върл противник на абортите, по време на предизборната му кампания се оказа, че преди десетилетие е платил на бивша своя приятелка да направи аборт. Причината въобще да се стигне до повторно гласуване е фактът, че нито Уорнък, нито Уокър преминаха 50 процента. Републиканецът бе спасен от губернаторските избори, провеждащи се на същия ден (8 ноември), където свръх популярният консерватор Браян Кемп спечели убедително. Без Кемп, специалистите прогнозират, че много по-малко републикански избиратели ще се явят на урните да подкрепят Уокър.

Камара на представителите

В Камарата на представителите, доминирана досега от демократите, републиканците са напът на спечелят мнозинство. То обаче ще е много по-крехко от първоначалните прогнози. По данни на "Ню Йорк Таймс" най-вероятният сценарий е републиканците да си осигурят мнозинство от 221 конгресмени срещу 214 за демократите. Предизборно се очакваше "червено цунами" да залее урните и да осигури сериозна доминация за консерваторите.

От Линдън Джонсън насам новоизбраните президенти на Демократическата партия губят средно по 45 места в Камарата на представителите и 5 поста в Сената. Ако това се бе случило през 2022 г., републиканците щяха да разполагат с 55 места в горната камара и 258 поста в долната

Посредственото представяне на Републиканската партия предизвика множество популярни консерватори да настояват за оставката на лидерите на групата в Камарата на представителите и Сената - съответно Кевин Маккарти и Мич Макконъл.