Кирил Петков няма да се справи с поста на финансов министър.

Това коментира в събота сутрин по Нова тв депутатът от ИТН Любомир Каримански.

"Не мисля, че би бил достоен заместник на поста финансов министър", каза той.

Не било достатъчно, че Петков има маркетингова опаковка.

„Много е важно човек да има опит и практика в било то корпоративни финанси, било то финанси на публичния сектор или във финансовите услуги. Тези изброени затварят финансовата инфраструктура на страната. Ако ние не я познаваме, независимо от опаковката и от маркетинга, който сме завършили в Харвард и където и да е било, не става”, уточни депутатът от ИТН.

Той поясни, че не би приел да оглави финансовото министерство, ако се стигне до предложение към него.

На въпрос Асен Василев ще се справи като премиер, Каримански отговори: „Не знам дали позицията премиер би подхождала на г-н Василев. Но до този момент изразих благодарността си и към него, и към цялото Министерство на финансите във връзка с актуализирания бюджет. Бих искал да се придържам към професионализма и по никакъв начин не бих си позволил да давам оценка на кандидат-премиер или премиер".

"В рамките на този парламент е добре да направим всичко възможно да има втори кабинет", смята Каримански.

По думите му казаното от Асен Василев, че няма намерение да води разговори с ИТН, е обезпокоително. „Да се поставя такава червена линия е пресилено, повече от нормалното“, заяви той. 

Така, както в момента е конструиран парламентът, това е благодарение на пропорционални листи и пропорционален вот, не е благодарение на мажоритарен вот. Ако беше мажоритарен, тогава разбирам да се преговаря с всеки народен представител, но нормалната политическа логика показва, че е добре да се преговаря с парламентарните групи, добави той. 

По думите му добре е да се отправи покана от „Продължаваме Промяната“ за разговори , тогава ПГ на ИТН ще се събере, ще обсъди и ще реши как да действа. Той смята, че политическото его в такава ситуация трябва да бъде прибрано, за да има напредък. 

В духа на неговата парламентарна група да изнася подробности от кухнята на коалиционните отношения той си спомни как бил на съвет, на които представителите на управляващите партии обсъждали темата за износа на оръжия за Украйна.

"Беше много странно как всички, дори лидерката на БСП, казваха как - да, ще намерим някакво решение, за оръжието. Но важното е в каква маркетингова опаковка ще го представим пред хората", каза сега Каримански.

"Бюджетът беше прекроен в бюджетната комисия и който и да се хвали, най-вече от управляващата коалиция, няма да е достойно", отбеляза още той по повод приетата актуализация. Забележката идва в контекста на факта, че Каримански е председател на бюджетната комисия на Народното събрание.