Постигнахме съгласие по приоритетите на правителството.

 Това обяви номинираният за премиер от ПП Асен Василев в събота след края на първите преговори с БСП.

Той добави, че в новия опит за съставяне на кабинет ще се опитат да изчистят някои от грешките на сегашния. Затова и първо ще се изготви програма.

„На тази среща отчетохме доброто, което постигнахме за 6 месеца, а то не е никак малко. Дадохме си сметка и за слабостите ни, една от тях беше, че не подготвихме от началото още ясна програма със задачи и срокове, затова коригираме днес тази слабост. Екипи представени от всеки от нас ще изготви програма за 6 месеца с приоритети и законодателна рамка", включи се и лидерката на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ ще има и промяна в начина на комуникация вътре между партньорите в коалицията.

"Ще предложим нов начин на вземане на решенията", каза тя.

Тя добави, че "разпределението на министерствата, на ресорите ще оставим за втори етап на нашите разговори".

Темата за изготването на 70 служители на руското посолство не изглежда, че ще е пречка пред разбирателството между ПП и БСП. Нинова отговори доста общо с призиви да се търси дипломатическо разрешение и да се възстанови диалогът между двете страни.

"Призоваваме дипломатите на двете страни да направят всичко възможно да не се стигна до закриване на посолството и скъсване на дипломатическите отношения, както и да се нормализира диалогът в името на българския интерес", коментира тя.

Асен Василев уточни, че разговори с напусналите ИТН са предвидени за утре, но не е пращал писма до всички депутати. На въпрос дали биха окончателно е затворена вратата за преговори с "Има такъв народ", той отговори недвусмислено:

"ИТН като г-н Слави Трифонов и г-н Тошко Йорданов - да".

Ще се разчита все така на индивидуални действия на отделни депутати.

Как започнаха преговорите

В началото на разговорите днес Нинова обяви:

"Мнението на БСП съвпада с приоритетите, обявени от „Продължаваме промяната”.

„Изключително се радвам, че започваме консултациите. Пред нас има тежка и отговорна задача - да успеем да съберем мнозинство за едно правителство, което да работи за интересите на хората. Нека да продължим нататък по същия начин".

С тези думи от своя страна кандидатът за премиер Асен Василев посрещна представителите на БСП.

"Надявам се да намерим допирните точки за една много стройна и ясна програма до края на годината, която да е като измерител колко добре се справя кабинетът. И след това да погледнем назад и да кажем - тези неща ги свършихме, и да продължим нататък", добави той.

„Радвам се, че можем да продължим разговорите и да намерим общ път занапред. Нашето мнение съвпада с вашите приоритети, обявени предварително. За борба с корупцията, промяна в КПКОНПИ, но искаме да допълним програмата на правителството, ако съставим такова, с няколко теми. Това са социалната политика и продължаване на социалния вектор, здравеопазване, образование и икономика, плюс вашите идеи за борба с корупцията и със стария модел на управление. Така че, нека започнем тези преговори. Надявам се дадат резултат, ние сме на разположение", продължи още Нинова.