Банкси изглежда потвърди, че се намира в Украйна, след като показа последната си работа в инстаграм, пише "Гардиън". Още преди това се появиха подозрения, че графити творецът е в намиращата се във война, когато като на стени на разрушени сгради в Бородянка, близо до Киев, се появиха серия от рисунки. 

На една от стените е изобразен мъж, който прилича на руския президент Владимир Путин. Той е метнат на земята с джудо хватка от момче. Путин има черен колан по джудо и е известен почитател на това бойно изкуство.

Но графитът, с който Банкси избра да оповести официално присъствието си в Украйна, е на гимнастичка, която балансира на стена на разрушена сграда.

Творецът от Бристол, чийто работи се продават за милиони, пусна в профила си в инстаграм три изображения на тази стена само с надпис "Бородянка, Украйна".

Бородянка, град на северозапад от столицата Киев, пострада силно от руските въздушни удари в началото на инвазията в Украйна. Градът беше освободен през април. След като Украйна си върна Бородянка, властите съобщиха за открити там масови гробове на цивилни граждани, които са били подлагани на мъчения. При отстъплението си руските войски бяха оставили експлозиви в сгради, които при избухването си причинаха големи разрушения. Сега в града текат възстановителни дейности.

Публикацията на Банкси в инстраграм има над милион коментари. Един от посетителите предполага на шега, че самоличността на анонимния творец най-накрая е разкрита и това е Володимир Зеленски.

Под поста има и много призиви за подкрепа на протестите в Иран.