Стачкуващите работници на летище "Роаси - Шарл дьо Гол" в Париж съобщиха днес, че ще проведат нова стачка между 8 и 10 юли, за да поискат повишаване на заплатите, предаде Ройтерс, информира БТА.

Агенцията отбелязва, че това означава още прекъсвания на въздушния трафик в началото на лятото - отпускарски сезон, когато милиони хора отиват на почивка, понякога с направени месеци по-рано резервации.

Наземният персонал на главното международното летище на френската столица проведе серия стачни действия с искане за повишаване на заплатите, за да се компенсират ефектите от инфлацията. Протестът е окуражен от нарастващия интерес към самолетните полети и от недостига на служители, причинен отчасти от пандемията от коронавируса.

Сегашните стачни действия, които започнаха в четвъртък, е предвидено да продължат до утре. Френската Агенция за гражданска авиация каза, че вече се очакват по-слаби прекъсвания на въздушния трафик след проблемите през последните дни.

Операторът на летището А Де Пе предложи на персонала 4-процентно увеличение на заплатите, ако се съгласи да спре стачката днес, но той отхвърли предложението, каза представител на профсъюзите пред Ройтерс.

"По-голямата част от служителите смятат, че предложението не е достатъчно добро", каза Даниел Бертон, представител на профсъюза Обща конфедерация на труда, и отбеляза: "Те не вярват на ръководството и не приемат изнудването в стил "приемате това или не получавате нищо".

"Уведомихме ръководството за новите стачни действия, планирани между 8 и 10 юли", добави Бертон.

Служителите на компаниите подизпълнители на парижките летища планират да стачкуват отделно между 13 и 17 юли, посочва Ройтерс.

В Испания: 15 полета анулирани, 175 забавени

Петнайсет полета от и до Испания бяха анулирани, а 175 - забавени, днес заради стачката на кабинния екипаж на две нискотарифни авиокомпании - ирландската "Райънеър" (Ryanair) и британската "Изиджет" (EasyJet) - в разгара на туристическия сезон, предаде Франс прес, като се позова на синдикатите в бранша.

Засегнати бяха общо 190 полета. 10 полета на "Райънеър" бяха отменени, а 123 - задържани. При "Изиджет" съответно бяха анулирани пет и забавени 52 полета.

Испанският синдикат на служителите на "Райънеър" междувременно реши стачката им да продължи още 12 дни. Протестните действия ще бъдат разпределени в три четиридневни периода - от 12 до 15 юли, от 18 до 21 юли и от 25 до 28 юли. Ще бъдат засегнати 10-те летища в Испания, до и от които изпълнява полети "Райънеър".

"След шест дни на стачни действия и предвид нежеланието на компанията да се вслуша в персонала си, и тъй като тя предпочита да остави хиляди пътници на земята, вместо да седне да преговаря за сделка съгласно испанското законодателство, ние бяхме принудени да призовем за нови дни на стачни действия “, каза говорителката на Работническия синдикален съюз (USO) Лидия Арасанс.

Стачката в "Райънеър" с искания за по-добри условия на труд за 1900-те служители на кабинния екипаж на въздушния превозвач в Испания започна на 24 юни. Досега тя обхвана два тридневни периода.

Близо 450 стюарди и стюардеси на "Изиджет" в Испания бяха призовани да стачкуват от вчера до утре включително с искания за равни условия на труд със своите колеги от други авиокомпании. Протестните им действия ще продължат още два тридневни периода - 15-17 юли и 29-31 юли. 

От началото на стачката на кабинния екипаж на "Райънеър" в Испания бяха анулирани над 200 и забавени близо 1000 полета.