Защитници на руските пропагандни тези в България са били възнаграждавани с по 4000 лв. месечно. Това са основно публични фигури, анализатори, популярни лица, има и политици. Това каза в събота сутрин по радио "Дарик" Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков. Разкритието сериозно впечатли социалните мрежи, в които си изляха коментари, интерпретации и колажи.

Ето малко от тях:

Един от станалите най-популярни за няколко часа колажи, озаглавен "Как гледат русофилите с 4000 лв. на месец тези, които тролят безплатно".

А карикатуристът Христо Комарницки "се ожали": "На моята стена идват да пишат само от евтините путиняги... по 10 копейки на пост..."

Дайте списък

"Избройте 10 български четирихилядници", излезе с "предизвикателство" анализаторът Юлиан Попов и така отприщи вълна от предположения и настоявания да има списък на хората на "руска заплата".

"Като са казали А, да кажат и Б,В.....до Я. Да изнесат тези данни. За да се знае", смята и Ружа Смилова, преподавател по политология.

"Силно се надявам, че сте стане ясно кои са тези политици, анализатори, политолози, членове на службите. Макар че и сега е доста ясно... ", написа пиар екпертът Любомир Аламанов като се включи в призивите за прозрачност.

И добави:

"Но друго е смешното. Докато тези политици, анализатори, политолози, членове на службите взимат пари и си ги харчат в западните държави, излъганите бедни хорица бълнуват за феодален комунизъм, яхване от източния диктатор и България на три шкембета. Даже и пари не взимат. Нищо. Нъцки. Хахахаххахахахах...

Като излъгани хора, метнали пари през балкона на телефонни измамници и чакащи някой да ги похвали. Е, няма кой. Истината е следната: Лъжат ви и ви карат да говорите глупости и да искате да живеете като в Сибир, докато измамниците си взимат парите и си живеят по Ривиерата.

Тъжни, излъгани жертви на комуникационната война.

Тъжни, излъгани комуникационни наркомулета, пренасящи отровата на източния диктатор, заразяващи всички и всичко...

А децата ви ще продължат да бягат на запад. Защото искат да живеят нормално.

Помислете пак дали си струват 10-те копейки, които взимате за един путинофилски коментар."

"Лично познавам десетки промити мозъци, които обичат Путин безплатно"

Ето и как синтезира ситуацията рекламистът Теодор Михайлов:

"Тия 4000 лева на месец взривиха обществото и вече всички се гледат подозрително, защото никой не си признава, освен тези, които не са взимали, може би за да ги забележат най-накрая и да вземат и те.

Скептичен съм, че са раздавани по 4000 лв. Склонен съм да си мисля, че Сашо Симов, който навремето е писал колко харесва Америка, но после е сменил мнението си и е захаресвал Русия, го е направил за пари. Или Карбовски. Или Волгин. Но примерно Георги Гергов, дето застраховката на две от многото му лимузини е толкова на месец, едва ли е на същата тарифа. Корнелия за 2К евро на месец също звучи фантастично.

Лично познавам десетки промити мозъци, които обичат Путин безплатно. Останалите поне имат някакво оправдание.

Некви хора взимали пари. Ама кои, защо са ги взимали, колко време са ги взимали, не става ясно. И каква е разликата с пик?

Lena Borislavova, извадете списъка с платените пропагандатори, иначе наистина падате до нивото на ония, които ни наричат соросоиди. И не се крийте зад “класифицирана информация”, който казва А, трябва да има сили да каже и Я. 

П.П. Кога ще изгоним и “паметниците” им?"

"На някои им личи много, на други – не толкова.

А онези, които правят същото, без да са на директна издръжка на Кремъл? А на български партии, например. Партии, които защитават и работят за същите интереси. И даже някои от тях се наричат евроатлантически", отбеляза журналистката Анна Цолова.

"Ние в последно време забелязвам, че много наши сънародници усилено се търсят! Не са наясно със себе си, с ценностите си и с мирогледа си! Чудят се европейци ли са, балканци ли са или пък са руснаци! Голямо чудене пада! Някои обаче явно са се намерили срещу 4000 лв. на месец! Останалите се търсят безплатно!", включи се сред коментиралите и продуцентът Маги Халваджиян.

А някои побързаха да се оправдаят, че не са те с 4000 лв. Съвсем насериозно.