Утре и вдругиден на индонезийския остров Бали ще се състои заредената с толкова очаквания среща на върха на Г-20, форум събиращ лидерите на 20-те най-големи икономики в света в момент, когато в Украйна бушува конфликт, а световната икономика преживява тежка енергийна и продоволствена криза. На форума се очакват активни дипломатически контакти между лидерите, но породилото най-много коментари участие на руския президент Владимир Путин няма да се състои. Той ще е големият отсъстващ, тъй като няма да се включи и по видеоконферентна връзка в срещата, а вместо това руската делегация на форума ще бъде оглавявана от външния министър Сергей Лавров. Украинският президент Володимир Зеленски пък се очаква да участва по видеоконферентна връзка.

Не по-малък интерес предизвикват напоследък отношенията между САЩ и Китай на международната сцена, а оттам и перспективата за личен контакт между президентите на двете държави на срещата на Г-20 в Индонезия.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне днес с китайския си колега Си Цзинпин в навечерието на срещата на високо равнище на Г-20 в Бали, Индонезия, на фона на все по-обтегнатите отношения между САЩ и Китай, анонсира Белият дом още в четвъртък. Залогът на срещата е голям, предвид напрежението между двете държави, отбелязва в. "Файненшъл таймс". Двете страни си съперничат за влияние, по-специално в Индо-тихоокеанския регион. Натрупалите се спорни въпроси между тях са много - от търговията през човешките права до статута на Тайван и др.

Това ще бъде първата среща на четири очи между лидерите на двете най-големи световни икономики, откакто Байдън стана президент през януари 2021 година. Срещата ще се проведе и броени седмици, след като Си беше преизбран за трети пореден петгодишен мандат начело на Китайската комунистическа партия (ККП). Двама лидери проведоха няколко телефонни разговора от началото на пандемията от коронавируса, но не са се срещали лично от януари 2017 г. насам, когато в качеството си на вицепрезидент Байдън се срещна със Си в Давос, тъй като китайският лидер ограничи до минимум пътуванията си в чужбина през последните три години.

В четвъртък говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че лидерите ще се срещнат, за да "обсъдят усилията за поддържане и задълбочаване на линии за комуникация между двете страни и да управляват конкуренцията и да работят заедно в сферите, в които интересите им съвпадат, особено по отношение на транснационални предизвикателства, които влияят на международната общност". Говорителката добави, че двамата лидери ще обсъдят също глобални и регионални въпроси, отбелязва "Файненшъл таймс“, цитиран от БТА.

Дългоочаквана среща идва в момент, когато САЩ и Китай се сблъскват по редица спорни въпроси, влошили отношенията между тях, които се намират в най-ниската си точка, откакто двете страни установиха дипломатически отношения през 1979 г., посочва изданието.

Байдън каза в сряда пред репортери, че възнамерява да обсъди със Си растящото напрежение между Вашингтон и Пекин по темата за самоуправляващия се остров Тайван, търговската политика, отношенията на Пекин с Русия, както и по други теми.

На пресконференция в Белия дом американският държавен глава посочи, че желанието му е двамата лидери да изложат "червените си линии" и да уредят спорните въпроси като този за Тайван.

"Това, което искам да направим по време на разговорите ни, е да определим какви са червените ни линии", които трябва да уважаваме, каза Байдън, цитиран от Франс прес.

Американският лидер уточни, че иска да установи дали съществува евентуален конфликт между "това, което (Си Цзинпин) смята, че е от областта на ключовите национални интереси на Китай и това, което (самият той) смята, че е от ключов национален интерес за САЩ".

Американският президент каза, че е готов да работи за решаването на подобен конфликт, както и за подобряването на американско-китайските отношения, които в последно време са изострени и преживяват срив.

Байдън потвърди, че иска да засегне в разговорите си със Си деликатния въпрос за Тайван.

"Доктрината ни за Тайван с нищо не се е променила", повтори американският президент и отказа да се отрече от предишните си изказвания, подразнили Пекин, че американската армия ще защити Тайван, ако островът бъде нападнат. Байдън обяви, че не е склонен да прави никакви съществени отстъпки на предстоящата си среща с китайския лидер Си Цзинпин по време на азиатската си обиколка.

Висш служител от администрацията на американския президент, пожелал да запази анонимност, каза, че не се очаква в резултат на срещата да бъде публикувано съвместно комюнике или друг подобен пробив, а целта на Байдън е да създаде основа за двустранните отношения. Служителят допълни, че Байдън иска да проведе "стратегически разговор" със Си, в който "централен въпрос се очаква да бъде Тайван", тъй като заради него между двете страни се разгоря напрежение през последните две години, отбелязва "Файненшъл таймс".

Когато двамата лидери проведоха видеоконферентна среща преди една година, Байдън отбеляза необходимостта да се гарантира, че съперничеството няма да "прерасне в конфликт". Залогът стана още по-голям през август, когато Китай отговори на посещението на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайпе с големи военни учения, включващи изстрелване на ракети над Тайван за първи път в историята.

Китай обвинява САЩ, че се отклоняват от политиката за "Един Китай", според която Вашингтон признава правителството в Пекин като единственото законно китайско правителство и приема, без обаче да подкрепя, тезата, че Тайван е част от Китай.

Пекин е разгневен също от проектозакон в американския Конгрес, който предвижда военна помощ за Тайван на стойност 10 млрд. долара за следващите 5 години. Ако законът бъде приет, той ще означава сериозна промяна в подхода на САЩ, тъй като по-рано Вашингтон е одобрявал доставки на въоръжение за Тайван, за които Тайпе е плащал със собствени средства, посочва "Файненшъл таймс".

САЩ трябва да работят заедно с Китай в името на избягването на недоразумения, каза в петък говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян, цитиран от Ройтерс. Говорителят направи това изявление в отговор на въпрос във връзка с анонсирането на срещата на китайския лидер Си Цзинпин и американския президент Джо Байдън в рамките на форума на Г-20 на индонезийския остров Бали.

Китай е ангажиран с идеята за мирно съвместно съществуване със САЩ, но при твърдо отстояване на китайския суверенитет, сигурност и интереси на развитието, а тайванският въпрос е в центъра на нашите интереси, изтъкна Чжао Лицзян на редовен брифинг в Пекин. САЩ трябва да спрат да използват търговските въпроси като оръжие и следва да предприемат реални действия за защита на ролята на пазарната икономика, отбеляза Чжао. Той призова също Вашингтон да работи с Пекин за „изглаждане на различията, насърчаване на взаимноизгодното сътрудничество и избягване на недоразуменията и грешните преценки“.

Си Цзинпин миналия месец беше преизбран за трети президентски мандат по време на Конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП), с което укрепи статута си на китайски лидер с най-голямо влияние след Мао Цзедун. Това породи опасения в Тайван, но и във Вашингтон, че Пекин няма да изостави усилията си да постигне обединение на острова с Китай.

Няколко високопоставени американски военни представители предупредиха, че Пекин може да предприеме силови действия срещу Тайван по-рано от очакваното. Малко преди да се оттегли като командващ на Индо-тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ през април миналата година адмирал Филип Дейвидсън предупреди, че Китай може да предприеме инвазия срещу острова до 2027 г. Миналия месец адмирал Майк Гилдей, командващ военноморските операции на САЩ, каза, че Китай може да нападне Тайван още преди 2024 г.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън неотдавна каза, че Китай иска да ускори процеса по "обединението" с Тайван, който смята за своя отцепила се провинция. Признавайки тези опасения, Байдън четири пъти е отбелязвал, че САЩ ще защитят острова от китайско нахлуване.

САЩ поддържат традиционно политика на "стратегическа двойнственост", която предполага американска военна намеса, ако Тайван бъде нападнат от Китай.

Пекин, на свой ред, в продължение на години е изразявал позицията, че смята острова за своя отцепила се провинция, която още не е успял да присъедини към континентален Китай след края на гражданската война през 1949 г.

Освен това Пекин възнамерява да заздрави съюзите си по света, по-специално с развиващите се държави, в остра конкуренция със САЩ.

В този контекст на форума на Г-20 на остров Бали ще се състои среща между китайския президент Си Цзинпин с френския му колега Еманюел Макрон, съобщи в петък китайското външно министерство, цитирано от АФП. Френската външна министърка Катрин Колона обяви по-миналата седмица, че френският президент Макрон вероятно ще пристигне на визата в Пекин през следващите месеци.

Срещата на върха на Г-20 на остров Бали ще даде възможност на Си Цзинпин да се срещне с лидери от целия свят, сред които най-важни се очакват да бъдат срещите с американския президент Джо Байдън и с председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Според анализатори Брюксел в последно време провежда доста сдържана политика спрямо Китай. Едно ново сближаване между Китай и Европейския съюз може да отвори нови перспективи за китайската търговия с европейския континент.

"Очаквам Си Цзинпин да пристигне на срещата на Г-20 много по-уверен, благодарение на преизбирането си от ККП", каза Дрю Томпсън, изследователка в Националния университет на Сингапур и бивша служителка в отдела за Китай на американското министерство на отбраната.

Днешната среща между Си Цзинпин и Джо Байдън на форума на Г-20 на остров Бали е заредена с големи надежди. Експерти обаче не очакват значителен пробив.

"Политическите различия между САЩ и Китай имат дълбоки корени ... Една среща в кулоарите на многостранен форум не е мястото за решаване на подобни стратегически разногласия", смята Томпсън, цитирана от АФП.

Тя обаче счита, че разговорите между двамата лидери могат да позволят "по-добро взаимно разбиране на това, което всяка от страни очаква от другата, да се намалят недоразуменията и да се предотвратят грешните преценки".

Ако това наистина се случи, то ще е успех за двустранната дипломация и ще доведе до рестарт на изострените американско-китайски отношения, а може и да им придаде по-позитивна динамика.