Имам тежки съмнения, че службите ни спят.

Това заяви в ефира на бТВ бившият вътрешен министър, сега заместник-председател на АБВ Румен Петков в коментар за терористичните актове във Франция и последствията от тях.

"Имам тежки съмнения, че службите ни спят, защото през последните години бяха подложени на сериозен политически натиск. Тежки съмнения, защото през последната година и половина-две бяхме подложени и на много сериозен миграционен натиск. От тази гледна точка ние сме на амбразурата, ние сме граничният пункт на ЕС", каза Петков и попита:

"Имаме 300 регистрирани бежанци на един адрес. Как се получава това, кой контролира този процес?"

По думите му "институциите трябва да започнат с един много сериозен анализ".

"Защо съществува Ислямска държава? В името на господ? Не! А е за петрола и не само за него. Но институциите, ако не видят това и не го пресекат, ИД ще започне да се финансира и да изгражда структури", предупреди Петков.

Все пак той отбеляза и че и френските, и американските служби са имали информация за атентаторите, но са допуснали "клане" в центъра на Париж. 

"Няма генерално защитена държава и територия", изведе извод бившият МВР министър.

Румен Петков също предупреди, че има опасност от засилване на националистическите и популистките настроения.

"Ако българските политици, държавници, общественици, не разберат сега, че спекулацията с различния прочит на една или друга религия, ако се хвърлим да обясняваме, че в мюсюлманската религия има войнстващи елементи, това ще бъде фатална грешка. Която от гледна точка на популизма, може в краткосрочен план да докара на някой някакъв пошъл дивидент, но не и в дългосрочен", посочи той, но и допълни:

"За съжаление, вчера и днес започнаха да се правят такива прочити на Корана например. Да трупаме спекула на гърба на една или друга религия или етнос, за нацията ще е катастрофално". 

"Да се гавриш с една или друга религия не е израз на добър тон", каза още Румен Петков, визирайки карикатурите, осмиващи исляма, както и всяка друга религия. Като посочи, че това, което казва надали ще се хареса на зрителите.

На финала обаче попита: имаме ли волята да изградим единна база данни за терористичните организации. 

"Арабската пролет хвана неподготвен целия свят, включително и България. Ние като държава трябва да имаме достойството да се изправим и да кажем имаме ли потенциала да посрещнем нова бежанска вълна", пък бе коментарът му по повод очаквания нов миграционен натиск на границата ни с Турция. 

Петков каза още, че връщането на Никола Казаков начело на Държавната генция за бежанците е било грешка, "защото по негово време (на Казаков) бяха натрупани много проблеми".

"Какво беше толкова наложително по този кадрови въпрос, защо не се проведе конкурс?", попита Петков.