Жена от кюрдски произход и със сирийски паспорт е арестувана във връзка с експлозия, която уби най-малко шестима души и рани поне 81 други в Истанбул в неделя, съобщи турското вътрешно министерство, цитирано от Си Ен Ен рано в понеделник. 

Инцидентът се смята за терористично нападение, каза турският вицепрезидент Фуат Октай, цитиран от държавната Анадолска агенция.

“Ние го смятаме за терористичен акт, извършен от нападател, когото смятаме за жена, взривила бомба", каза Октай пред журналисти в неделя.

Турски официални лица смятат, че кюрдски сепаратисти от Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) Партията на демократичния съюз (ПИД) са най-вероятно зад бомбеното нападение каза турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу пред репортери в понеделник.  

“Това е терористичната организация ПКК/ПИД според предварителните сведения", каза Сойлу на пресконференция на местопрестъплението на авеню "Истикал" в центъра на Истанбул. 

Сойлу не даде подробности за това как следователите са стигнали до това заключение.

“Преди малко лицето, което е оставило бомбата беше задържано от екипи на истанбулската полиция. Преди арестуването им още 21 души също бяха задържани", каза министърът. “Лицето на тероризма е сурово, но ние ще продължим тази борба докрай, каквато и да е цената".

Видеозапис показвал как жена седи на пейка повече от 40 минути и после става една или две минути преди експлозията, оставяйки чанта или найлонова торбичка след себе си, по думите на турския министър на правосъдието Бекир Боздаг.

Боздаг, който говорѝ в интервю за частния новинарски канал "А хабер", каза, че турските сили за сигурност смятат, че жената е заподозрявата и служителите разследват нея. 

“Има две възможности. Или тази чанта или найлонова торбичка има механизъм в нея и той избухва сам или някой го взривява от разстояние. Всичко това се разследва в момента", добави той.

“Името на жената е неизвестно", каза Боздаг. “Всички записи и данни за жената се анализират".

Взривът е станал в района на площад "Бейоглу" на авеню "Истикал", оживена територия в сърцето на мегаполиса.

Конфликтът на Турция с кюрдските сепаратистки групи обхваща десетилетия и е взел десетки хиляди жертви. ПКК е обявена за терористична организация от Турция, САЩ и Европейския съюз.