"Хайде да се махне Цацаров и почваме съдебната реформа, казваше Борисов, а тя още не е почнала".

Това каза пред бТВ Ивайло Мирчев. Така той коментира основната разлика между ГЕРБ и "Демократича България".

На въпроси за шансовете за съставяне на правителство в този парламент политикът отговори, че с първия мандат те са минимални.

"ГЕРБ трудно могат да съставят кабинет с първия мандат, защото нямат партньор. Ние няма да ги подкрепим, защото за тези 12 години ГЕРБ станаха символ на корупцията и трябва да бъдат държани извън властта", каза Мирчев.

С втория мандат на "Продължаваме промяната" той смята, че може да се стигне по-скоро до кабинет на малцинството, защото гласовете на ПП и ДБ са недостатъчни. А разграничителните линии и на ПП, и на ДБ с БСП вече са твърде много - войната в Украйна, изтребителите, еврото, хартиената бюлетини.

"Винаги сме били в един лагер - патриотично дясно", каза Мирчев и добави, че право на ПП е да излъчи премиер.

"Не мисля, че ще става дума за каквато и да е коалиция с БСП", подчерта  депутатът от ДБ, но в същото време добави, че хората не искат нови избори.

"Млякото вече е 5 лв., ако чакаме да стане 10 лв. и за 2 години направим пети поред избори, не мисля, че хората очакват това от нас. Може Румен Гечев да е бил в правителство, в което млякото си е удвоило цената за нула време, но ние не искаме такова", каза Мирчев.

Той смята, че евентуална подкрепа от ГЕРБ е възможна, без това да е коалиция с тази партия, а по общи приоритети. И напомни, че ГЕРБ е гласувала заедно с партиите на промяната за Северна Македония, за еврото и за втората партида Ф-16. Колкото до съдебната реформа - по нея още се очаква еволюция.

Запитан, дали ДБ ще подкрепи Борис Бонев от “Спаси София” за столичен кмет, Мирчев отговори, че не е сигурен в това, въпреки че са единомишленици. Позицията на ДБ е да издигне обща кандидатура с ПП както в София, така и в големите градове, “защото вижте в какво се превърна в София”.

"Разликата между нас и ПП е, че те са център-ляво, ние сме център-дясно", каза Ивайло Мирчев.

Да ползваме F-16 втора ръка от Нидерландия, докато дойдат през 2025 г. от САЩ платените от България нови изтребители, предложи Ивайло Мирчев.

"Имаме няколко летящи изтребителя МиГ-29 и няколко модернизирани Су-25. Летателният ресурс на МиГ-29 изтича през 2023 г. и след това няма на какво да летим", напомни Мирчев.

И допълни информацията си, която огласи преди няколко дни, за готовност на Нидерландия да ни даде свои F-16. Една от най-големите нидерландски медии е съобщила, че е консултирано с тамошни депутати и предстои решение за предоставяне на изтребители Ф-16 на страни от Източна Европа, които дарят оръжие на Украйна.

Мирчев посочи, че по тази схема вече няколко пъти е дарявано съветско въоръжение и е получавано западно такова, като един от последните трансфери са 8 хеликоптера за Словакия.0

"Да, те не получават веднага на границата НАТО-вското оръжие след дарение за Украйна, но го получават в разумен срок, който се договаря", каза Мирчев.

И призна, че проблемът е с летците, които трябва да бъдат обучени за Ф-16, като този въпрос трябва да реши Министерството на отбраната. Български пилоти се обучават в САЩ да управляват платените от страната ни Ф-16 Блок 70.

"Ние не сме войнолюбци, както някои ни обвиняват, а български патриоти, защото искаме да осигурим модерно въоръжение на армията ни. Онези, които искат остарялата съветска техника да остане на въоръжение, са руски патриоти", каза Ивайло Мирчев.