Украинският президент Володимир Зеленски пристигна днес в освободения от окупаторите ключов черноморски град Херсон, дни след като руските войски го напуснаха, преминавайки на източния бряг на река Днепър, предаде Ройтерс.

Зеленски благодари на НАТО и международната общност за подкрепата им за Украйна и се обърна към украинските военни, казвайки: "Движим се напред" и "готови сме за мира, мира за цялата ни страна"

Той нарече освобождаването на Херсон "начало на края на войната", предаде Асошиейтед прес.

От началото на руското нахлуване през февруари Киев неизменно поддържа линията, че мир с Русия може да има, само когато тя се изтегли от всички окупирани от нея украински територии от 2014 година насам. 

Херсон беше единственият украински областен център, който руснаците завзеха през март т.г., в началото на нахлуването си. През септември Русия анексира Херсонска област заедно със Запоржка, Луганска и Донецка в акт непризнат от нито една държава в свободния свят. Руското военно командване обаче се видя принудено да изтегли войските си от Херсон и да създаде отбранителни позиции на източния бряг на реката поради успешна украинска офанзива в района.

Победата на Украйна в Херсонска област е в много отношения дори по-впечатляваща от септемврийското контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна в Харковска област, пише в днешния си анализ американският Институт за изследване на войната.  Според неговите специалисти сега е моментът Западът да помогне на Украйна да се възползва от импулса и условията, които са по-благоприятни за Киев, отколкото за Москва, вместо да забавя помощта за украинските сили или да настоява за преговори за фиксиране на статуквото.

Русия едва ли ще отслаби военните действия до края на есента и началото на зимата, но вероятно ще започне нова офанзива в района на Донецк, прогнозира институтът. Според него Украйна вероятно ще използва силите, освободени след изтласкването на руската армия от западната част на Херсонска област, за да засили текущата офанзива в района на Луганск или да започне нова контраофанзива другаде.

Украинската победа на западния бряг на Днепър, в района на Херсон, е до голяма степен резултат от иновативното използване на натовските мобилни реактивни системи за залпов огън MLRS и HIMARS от украинските въоръжени сили. С тези оръжия те прекъснаха руските линии за снабдяване.

В идните две седмици се очаква САЩ да обявят нов пакет военна помощ за Украйна на приблизително същата стойност като обявения на 10 ноември т.г., който беше за 400 милиона долара и съдържаше три вида зенитни ракети и боеприпаси за мобилните реактивни установки HIMARS, предаде радиостанция "Гласът на Америка".

Днес в Херсон

На площада в Херсон днес се събраха и цивилни, сред които имаше родители с деца. Част от тях развяваха украински знамена, а други се бяха загърнали с националните флагове, предаде още Ройтерс.

"Истински щастлив съм, можете да видите по реакцията на хората, че не става дума за нещо режисирано", каза още Зеленски.

"Хората чакаха украинската армия, нашите войници, всички нас", изтъкна президентът.

В отговор на въпрос накъде може да продължат настъплението си украинските войници, Зеленски отвърна:

"Не към Москва... Не ни интересуват териториите на друга държава".

Украинският президент подчерта, че е било важно да посети Херсон, за да демонстрира подкрепата си за местните жители, които в продължение на осем месеца са били под руска окупационна власт.

Минути преди Зеленски да пристигне в Херсон в центъра на града се чу звук от обстрел. След като украинският лидер завърши речат си, над града прозвуча ехо от артилерийска стрелба.

По данни на очевидци президентът е прекарал в Херсон около 30 минути.

Херсон е територия на Руската федерация, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков във връзка с посещението на Зеленски.